Opinió

A la tres

El rei penjat

“El retrat del rei, de grat o per força a les sales de plens, però aviat farà un any que l’emèrit va fugir i tothom calla

En Felip VI només pot venir a Catalunya embolcallat per la policia i les autoritats, però ara resulta que tant sí com no a les sales de plens dels ajuntaments hi haurà de lluir un retrat seu. Ho diu el Tribunal Suprem, que, només faltaria, s’ha posat del costat de la corona –Firmes–! i sens dubtar-ho. El Suprem és la garantia que l’ordre monàrquic no trontolli. L’efígie del rei, apunten, ha d’estar “en un lloc preferent” on es reuneixi el ple, de manera que es faci “visible” que “el poder local s’exerceix amb coherència amb la forma política de l’Estat espanyol”, això és “amb la monarquia constitucional”. El culte al rei plasmat en una sentència, no fos cas que la desafecció per la monarquia cresqués encara més del que ho està en àmplies capes de la població de l’estat i, sobretot, en indrets com Catalunya, on tothom recorda molt bé, perquè encara en patim les conseqüències, l’insultant discurs del 3-O donant suport a l’a por ellos i no criticant en cap moment la dura repressió policial. Tot el contrari, al darrere tenia un quadre del seu avantpassat Carles III amb una bona maça.

Ara els ajuntaments hauran de posar obligatòriament el retrat del rei, però a cap jutjat sembla importar-li que el rei emèrit aviat farà un any que va fugir a Dubai, que els seus negocis eren més bruts que el petroli dels seus socis àrabs i un fet encara més greu, que entre tots li estem pagat la seguretat i una vida a l’exili a cos de rei. Mai tan ben dit.

Felip VI fa veure que ha renegat del seu pare i diu que renuncia a la seva herència, com si això de renunciar a una cosa que encara no has rebut fos de llei. Un paperot monumental per intentar fer-nos creure que la seva sí que és una figura immaculada que no ha trencat mai cap plat, ni tampoc ha vist passat cap cartera sospitosa, ni ha sentit el soroll de la màquina de comptar bitllets que es diu que hi ha a La Zarzuela.

Tot plegat ben hilarant. Un paper digne del gran Joan Carreras, que broda la interpretació del boig, dèspota i criminal Felip V, el primer Borbó, a la La cocinera de Castamar, de Netflix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia