Articles

passa-ho!

A can Millet 2+2 sumaven 83

Ja se sap que els de lletres (també) som espessos quan tractem amb números. Per aquest motiu, el dia que va començar la cosa del Palau 1 (edifici clàssic) i del Palau 2 (també anomenat “posi'm un hotel i una de gambes”), vaig llogar els serveis de Telematemàtics Hut. És un servei a domicili que tu hi truques i en 10 minuts se't presenta a casa un motorista matemàtic per aclarir-te qualsevol dubte. En el cas que ens ocupa, els milions i milions que van entrar per la porta del Palau i que van sortir per la butxaca d'uns senyors identificats i d'uns altres de no identificats. I com que t'ho expliquen amb la paradoxa de la mandarina, fins i tot jo ho vaig entendre.

Si tu tens a la nevera de casa teva 10 mandarines i te'n foten cinc, coi, ho notes. Només fent-hi un cop d'ull ja veus que ha passat alguna cosa estranya. Ara bé, si tens 100 mandarines i te'n foten cinc, és molt difícil adonar-te'n... tret que tinguis per costum comptar cada dia les mandarines que tens a la nevera. I, va, jo em crec que ningú va sospitar res i que, per tant, ningú mai va comptar les mandarines perquè els dos encarregats de la nevera tenien plens poders per fer i desfer i que això és el que van fer. Molt bé, doncs apliquem la paradoxa de la mandarina: ¿quantes mandarines van haver d'entrar durant anys i anys a la nevera perquè ningú en trobés a faltar 33 milions? És clar, perquè si tu mires la nevera i no hi trobes a faltar 33 milions de mandarines, de quina xifra total de mandarines estem parlant? I si algun dia la sabem del cert, la següent pregunta de la paradoxa és: calien tantes mandarines, sobretot les públiques?


Comenta l'article a www.avui.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia