Opinió

Els misteris de la factura

Estem davant d’una paradoxa i d’un abús que cal corregir immedia- tament

Sembla impossible desempallegar-nos de la mediocre classe política que no vol o no sap trobar les solucions als greus problemes en els subministraments elèctrics. Ens sentim estafats per tots costats: corrupció, descontrol en els monopolis dels carburants fòssils, del preu de l’electricitat, del gas o del cost creixent de les vacunes contra la Covid-19. Si ens mirem el rebut de l’aigua entrarem en el misteri d’entendre els components de la factura de l’electricitat, de l’aigua i del gas.

Primer misteri, el preu que paguem és tres vegades el del consum efectuat. Ens diuen que el progrés existeix quan tothom progressa. Però la realitat és diferent. En moments de crisi, l’escletxa del progrés entre rics i vulnerables s’eixampla més i més. L’aigua i l’electricitat són béns essencials que haurien de ser controlats pels governs. I això és, ara per ara, una utopia. Si analitzem els rebuts, i us en sortiu amb els conceptes, constatarem que el cost del consum representa una tercera part del total de la factura. La resta és el comptador, la compra, les inversions, els cànons i l’IVA. En el cas concret de l’electricitat, observarem que el segon misteri és en el preu final del kW/h consumit. El misteri és en el càlcul del preu final del kW/hora, el de tots els kW consumits, que es prenen com a referència de preu el més alt de tots coincidint amb el de la darrera subhasta. Per exemple, si ens calen 10 kW per abastir el nostre consum i en generem 9 de renovables, carbó o nuclear, al preu de 10 euros el kW, el cost seria de 90 euros. Si ens en falta 1 per abastir-nos i l’hem de comprar en la darrera subhasta a 30 euros, pagaríem finalment i per tot plegat 120 euros. En canvi, en realitat, els pagarem tots a 30, és a dir, 300 euros, malgrat que en una gran part el seu cost sigui inferior.

Tercer misteri o l’impost sobre l’impost. Un impost sobre la generació d’electricitat es torna a gravar al final amb un altre impost, l’IVA.

Estem davant d’una paradoxa i d’un abús que cal corregir immediatament a menys que els partits que ens governen, ara el PSOE amb UP i abans el PP, mantinguin els interessos ocults dels consells d’administració de l’IBEX. Calen, per tant, explicacions clares i urgents, amb noves regles del joc més justes i equitatives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia