Articles

el nou curs polític

Tardor calenta per a Hereu

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, comença demà oficialment les seves vacances amb el convenciment, més que probable, que deixa enrere uns mesos de mandat excessivament convulsos. Posats a elucubrar, però, el que possiblement també prediu és que el panorama que l'espera després d'aquest parèntesi estival no és, precisament, idíl·lic. Al contrari. Hereu haurà d'afrontar els últims mesos de govern enmig d'una conjuntura econòmica i política enverinada, amb totes les enquestes en contra i, a més, amb una agenda de qüestions pendents en què hi ha veritables patates calentes.

Un primer element que determinarà el nou curs polític són les eleccions catalanes. Analistes i estrategs coincideixen a vaticinar que els seus resultats tindran una influència clau, decisiva, sobre unes eleccions municipals que se celebraran poc més de mig any després. El context, per tant, serà d'una campanya insospitadament llarga en què els aliats del PSC al consistori (ICV-EUiA i també en certa manera ERC) protagonitzaran gestos de distanciament tàctic, o fins i tot enfrontament, que poden ocasionar maldecaps molt seriosos a Hereu.

Un altre fet conjuntural és la crisi. A banda del vot de càstig als partits de govern, el que és evident és que tindrà un gran impacte sobre el pròxim pressupost municipal. Les aportacions estatals, entre d'altres ingressos, cauran en picat, i el capítol d'inversions serà un dels més exigus dels últims anys. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, haurà de recórrer a les seves millors arts negociadores per aconseguir tirar endavant els comptes, ja sigui amb el suport d'ERC o d'una altra formació.

Aquests, però, són únicament els factors externs. També n'hi ha d'inherents al mateix govern, que tindran tanta o més importància a l'hora d'avaluar com acaba el mandat. El primer és el cas Palau. Si l'afer es complica judicialment per a l'encara quart tinent d'alcalde, Ramon García-Bragado, l'alcalde tindrà una pressió asfixiant per cessar-lo de tota responsabilitat. Si això passa, Hereu haurà perdut en pocs mesos la mà dreta i el seu baluard més polític (Carles Martí), la regidora que havia d'aportar aire fresc (Itziar González) i el regidor que acumulava més poder en forma de competències (García-Bragado).

També caldrà prendre decisions respecte al projecte del Miniestadi. I és que, després d'un extenuant procés negociador per pactar les condicions per transformar urbanísticament una important àrea de les Corts, la nova junta del club blaugrana vol revisar aquest acord de dalt a baix.

Sense marge d'error possible, el full de ruta d'Hereu fins a les municipals passa per encarrilar alguns projectes no menors, com ara el pla d'usos de Montjuïc i la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern.

LA DATA

17.07.10
La tragèdia al Tibidabo
també pot esquitxar l'Ajuntament, titular de la instal·lació ara sota investigació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a