Opinió

Tribuna

El gènere i la salut mental

“És evident que urgeix un canvi estructural perquè existeix una clara relació entre el nivell de desigualtat de gènere i les afectacions en la salut mental

Diumenge passat se celebrava La Marató, aquest any dedicada a la salut mental. En aquesta ocasió vaig tenir l’oportunitat de participar-hi i plantejar com el gènere condiciona la salut mental. I avui voldria aprofundir en aquesta idea.

Hi ha molts factors que influeixen a la salut mental. La genètica, factors socials o culturals, experiències passades o fins i tot la classe social, i és clar, el gènere també n’és un. De fet, segons l’OMS, el gènere condiciona de forma directa les experiències que viu una persona. Perquè depenent d’aquest, la societat (patriarcal) ens imposa uns rols que ens exposen a uns tipus diferents d’experiències que poden afectar de forma clara la nostra salut mental. De fet els estereotips juguen un paper clau en el diagnòstic de la salut mental. Les dones, per exemple, són més diagnosticades per depressió o ansietat.

No podem oblidar que en aquesta socialització patriarcal les dones estem més disposades a rebre ajuda en la vessant psicològica. Ens han ensenyat que és acceptable i esperable. Per contra, en els homes encara pesa molt la pressió patriarcal, limitant-los a l’hora de demanar ajuda, d’exposar com estan emocionalment, perquè tot això en el model de masculinitat hegemònica no hi té cabuda. Perquè se’ls ensenya a no demanar ajuda psicològica, a no mostrar les emocions, i menys aquelles que poden evidenciar un malestar, com per exemple la tristesa, el que fa que determinats trastorns mentals es diagnostiquin més en un gènere que en l’altre.  

De fet el patriarcat ens han ensenyat que el terreny emocional és el nostre, el de les dones, perquè hem de ser més empàtiques, perquè en el fons aquesta qualitat té molt a veure amb el tema de les cures, amb estar pendent dels altres. Cuidar els altres. Això fa que, probablement, posem més paraules a allò que ens passa, n’hem après més i s’espera més també de nosaltres. Als homes, doncs, el patriarcat els limita i els condiciona en l’àmbit emocional. Els allunya d’aquesta esfera. El missatge és que no els pertoca, perquè en el marc de la masculinitat més heteropatriarcal, l’expressió emocional encara està vinculada a la feblesa o la fragilitat.

En aquest sentit l’OMS assenyala que és impossible examinar l’impacte de gènere en la salut mental sense considerar les discriminacions i les violències masclistes. Per això apunta que els factors de risc dels trastorns mentals comuns afecten de manera desproporcionada les dones, perquè hem de gestionar l’impacte de les violències masclistes, les desigualtats socioeconòmiques o el pes de la cura, entre altres factors.

L’afectació en la salut mental la trobem en totes les etapes de la vida de les dones i es veu multiplicada per l’acumulació d’experiències de desigualtat. Anem sumant motxilles.

De fet les dones tenim el doble de possibilitats de patir un trastorn d’estrès posttraumàtic, en moltes ocasions derivat de les violències masclistes i/o sexuals. Les dades també apunten a una sobremedicalització de les dones. De fet el 85% dels psicofàrmacs s’administren a dones, perquè segons l’OMS les dones tenen un 48% més de possibilitats de rebre medicació psiquiàtrica. El sistema tendeix a patologitzar les dones, i en moltes ocasions en lloc d’anar a l’arrel del problema, les hiperdiagnostica i medicalitza. Cal un compromís clar orientat a frenar la medicalització dels malestars quotidians des d’una clara perspectiva de gènere que visibilitzi l’impacte de les violències estructurals en la salut mental de les dones.

És evident que urgeix un canvi estructural perquè existeix una clara relació entre el nivell de desigualtat de gènere i les afectacions en la salut mental, el que significa que aquelles polítiques orientades a lluitar contra la discriminació que pateixen les dones en els diferents àmbits de la nostra vida, com el mercat laboral, les cures, la sobrecàrrega, revertiran també positivament en la salut mental de les dones. Si a això li sumem una atenció que incorpori la perspectiva de gènere i que tingui en compte aquests elements estructurals, estarem enfocant de forma encertada la veritable causa de moltes afectacions en la salut mental de les dones, perquè ens centrarem en les causes i no en els símptomes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia