Opinió

Keep calm

L’Estat mana i exerceix

Han estat notícia aquests dies dos temes que guarden certes similituds. D’una banda, arran d’un bon reportatge de TV3, el patrimoni d’ateneus que va ser comissat després de la guerra i que l’Estat espanyol es nega a tornar als seus legítims propietaris, més de quaranta anys després que, teòricament, hagi acabat el règim franquista. De fet, a algunes d’aquestes entitats, a qui l’Estat va cedir ja, als anys vuitanta, el dret d’ús d’aquest patrimoni espoliat, els demana que paguin quantitats importants si volen recuperar-ne la propietat. “No és correcte recomprar un espai que va ser robat per una dictadura a punta de pistola”, s’exclama Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya. Jordi Lloveras, president del Centre Obrer Instructiu de Cervera, a qui l’Estat demana 150.000 euros per poder tenir la propietat de l’edifici que els van robar el 1939 és més directe: “El botí de guerra és seu i si el vols, doncs, el pagues”, diu amb tota la raó.

De l’altra banda hi ha el cas de l’antiga base Loran dels EUA a l’Estartit, en uns terrenys expropiats al municipi a finals dels anys cinquanta, i que ara, després que l’Ajuntament s’hagués negat, de manera repetida, a pagar el que en demanava l’Estat (fins a 800.000 euros), han estat adquirits per 450.000 per un particular en subhasta. La Generalitat treballa per exercir el dret de retracte, però el nou amo de la “base” ja ha pres possessió d’unes instal·lacions degradades, després d’anys d’abandó per part de Defensa, i amb nul·les possibilitats urbanístiques, perquè la zona és dins del parc natural del Montgrí

L’Estat espanyol mana i exerceix d’estat, com no en teníem cap dubte, i a Catalunya ens continua tractant com la colònia que som. No s’entenen, si no, l’any 2022, aquestes actituds en els dos casos esmentats. L’Estat fa d’estat colonial i si els catalans volen allò que és seu, que ho paguin. I vigileu que no us ho tornem prendre!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia