Opinió

Aigua de Farners

A més a més, la tenim prou castigada, la riera!

Bé, ja ha quedat clar, no? Falta aigua fins i tot en llocs on sempre n’havia sobrat. La setmana passada es va saber, per exemple, que hi ha restriccions a... Campelles! És fàcil, doncs, imaginar què passa on sovint s’ha fet curt. A falta de l’aigua que baixa dels núvols, molts consistoris furguen i furguen de morro a terra per fer pujar la de les capes freàtiques. Des d’ara, a Santa Coloma se’n bombaran vuitanta mil litres més cada hora, després que l’Ajuntament hagi perforat un nou pou de captació a la zona alta de la ciutat, al barri de Masserres. Esperem que els estudis siguin solvents i que no es posi en risc el subsòl de la zona, molt edificada.

Amb la variació higromètrica, la seva naturalesa, molt argilosa, podria veure’s afectada pel canvi de consistència de les terres? Esperem que no... Patim de manca d’aigua, vet-ho aquí. I davant del fet, quina és la reacció? Furgar i perforar més, no pas evitar les vies de malbaratament. Quants pous il·legals hi ha en propietats privades colomenques? Quantes gespes innecessàries es reguen amb aigua que no passa per comptador? Quines activitats desequilibren manifestament la balança de guany privat i benefici social? Que potser hi ha alguna empresa que abusa de determinats drets i concessions?

Fins ara les captacions colomenques es concentraven a baix, a la riera, però com que a l’estiu el nivell de l’aigua baixa de manera alarmant, ja cal xuclar amb la palleta en altres llocs. A més a més, la tenim prou castigada, la riera! Fa tres anys, una inacceptable tala per part d’una empresa en expansió en va alterar la llera.

El temporal Glòria va acumular grans quantitats de sorra en al·luvió i han acabat morint més de la meitat dels altres verns que hi havia al passatge més concorregut del parc de Sant Salvador. Un desastre! La tala va ser denunciada pel moviment Riera Viva, però què va respondre-li (set mesos més tard!) l’Ajuntament? Que era “manifestament il·legalitzable”. És a dir, va definir l’atemptat ecològic amb un qualificatiu de possibilitat (“que es pot declarar il·legal”) però no va prendre cap mesura expeditiva ni va pressionar prou els Agents Rurals i l’ACA. Tremolor de cames? Es diu que els estruços enterren el cap a terra en moments de pànic. Contemplant algunes perforacions podríem demanar-nos: només els estruços?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia