Opinió

opinió

Visca el xuixo!

El creador del xuixo va ser Emili Puig, nascut a Girona el 1875

La pas­tis­se­ria Juhé va obrir les por­tes l’any 2007, al car­rer Santa Màxima de l’Escala, lide­rada pel seu fun­da­dor, el pas­tis­ser Agustí Gar­de­lla. Ha gua­nyat la ter­cera edició del con­curs El Millor Xuixo del Món, que es va cele­brar diu­menge pas­sat al Fòrum Gas­tronòmic de Girona. Més de trenta pas­tis­se­ries de tot Cata­lu­nya van par­ti­ci­par-hi; això vol dir que el jurat se’n fa un bon fart de tas­tar xui­xos i de valo­rar tots i cadas­cun dels punts que mar­quen la diferència entre un xuixo cor­recte i un d’excel·lent; la qua­li­tat de la crema, del fre­git, el gust i també l’aspecte inte­rior, la massa, l’espon­ja­ment; en fi, una delícia gas­tronòmica molt esti­mada pels giro­nins.

El cre­a­dor del xuixo va ser Emili Puig, nas­cut a Girona el 1875. Va començar com a apre­nent de pas­tis­ser en el negoci del seu oncle; anys més tard va com­prar un local al car­rer de la Cort Reial, on va esta­blir la pri­mera Pas­tis­se­ria Puig. L’Emili, jun­ta­ment amb un tre­ba­lla­dor francès que feia esta­des esporàdiques a l’obra­dor, va crear aquest dolç, que avui con­ti­nua més viu que mai. És ben curiós que la bes­neta del senyor Puig, la Cati Salamià, junt amb el seu marit, en Xavier Baig, avui con­tinuïn venent xui­xos a Girona. Ho fa a la Nou­cen­tista, comerç espe­ci­a­lit­zat en for­mat­ges i pro­duc­tes exqui­sits que va obrir l’any 2002 poc després del tan­ca­ment de la botiga de Can Puig a la Ram­bla. La Cati i en Xavier, amb la seva filo­so­fia de conèixer bé els pro­duc­tes per trans­me­tre les curi­o­si­tats de cadas­cun, com us deia, venen xui­xos, però no uns xui­xos qual­se­vol; venen els xui­xos de Can Cas­telló, un altre cognom il·lus­tre en la història del dolç gironí i també curi­o­sa­ment bes­net de nis­saga de pas­tis­sers, que va començar quan l’any 1898 el pri­mer Julià Cas­telló que conei­xem obre al barri del Mer­ca­dal la seva fleca.

Serà la Maite, neta seva, qui als anys 60 incor­pori la pas­tis­se­ria al seu negoci. El seu fill, en Julià Cas­telló, segueix la tra­dició i l’ofici fami­li­ars des del seu obra­dor, on ela­bora diària­ment de manera arte­sa­nal, amb matèria pri­mera de qua­li­tat i de pro­xi­mi­tat, uns xui­xos que l’escrip­tor Josep Maria Fona­lle­ras defi­neix encer­ta­da­ment com “el Tapís de la Cre­ació de la gas­tro­no­mia giro­nina”. Men­geu xui­xos, que posar una mica de dolçor a la vida sem­pre va bé. Enho­ra­bona, Pas­tis­se­ria Juhé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia