Articles

Carta oberta a totes les candidates i a tots els candidats a les properes eleccions municipals

CARTA DEL LECTOR

M’adreço a vosaltres com a veïna d'un municipi de l’Alt Penedès on, com a la resta de municipis de l’Estat espanyol, el proper 27 de maig celebrarem eleccions municipals. I com a persona preocupada perquè les coses es facin ben fetes. Crec que és bo el diàleg i el debat polític, i és per això que m’he decidit a escriure aquesta carta. La història ha donat a la paraula política unes connotacions negatives associades a la corrupció, a la prepotència i a la negació a la participació ciudadana. Hi ha qui diu que el sistema electoral és el menys dolent dels sistemes polítics. Sigui com sigui és el que tenim a Europa.

Però no s’ha de confondre el vot amb un xec en blanc. Que una candidatura guanyi unes eleccions -sigui amb majoria absoluta o no- no li permet governar com si l’ajuntament fos casa seva, ignorant que qui l’ha dut al govern han estat els ciutadans. Però tampoc no s’ha de confondre el vot a una candidatura diferent ni tampoc l’abstenció amb un atac del qual les candidates i els candidats us heu de defensar a capa i espasa. No oblideu que abans que candidates i candidats sou ciutadanes i ciutadans amb dret a vot -com totes i tots els majors d’edat-. L’únic que us diferencia de la resta de ciutadans és l’opció que heu fet de presentar-vos a les eleccions. Això no us eleva a un nivell superior des d’on es pot jutjar la resta de mortals.

En cas de ser elegits us convertireu en gestores i gestors, que el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans defineix com a “Persona que administra un negoci d’altri, els afers d’una societat “. Paraula que la història actual s’ha cuidat de corrompre i de donar-li un caire de paternalisme ranci disfressat de disseny. Només vull afegir que, si us plau, no ens atabaleu amb campanyes mediàtiques buides de continguts i plenes de grans malbarataments de diners públics. Expliqueu-nos els vostres programes polítics, els vostres objectius i les vostres intencions sense guarnir-les amb llacets. Les ciutadanes i els ciutadans som prou madurs com per entendre-ho. Si es donés el cas que no ho entenguéssim, sabem fer preguntes. I, altre cop si us plau, no us ofengueu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.