Opinió

opinió

Burilles prop de les escoles

El tabac i els seus derivats no haurien de ser tan visibles als entorns on hi ha mainada

Gràcies a una beca de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac s’està duent a terme un projecte per avaluar els efectes de la campanya Entorn sense fum en diferents centres educatius de la ciutat d’Olot. Aquesta campanya –que està impulsada per l’Agència Catalana de Salut Pública i també es fa en moltes altres localitats– delimita espais a les entrades per on passa la mainada, on es recomana que no es fumi utilitzant cartells o senyalitzacions al terra. És lamentable, però amb la llei a la mà es pot fumar en molts llocs on hi ha presència de nens i nenes, com ara en aquestes zones que estan fora dels recintes escolars però per on els alumnes passen cada dia, i també en parcs infantils o instal·lacions esportives.

És lògic qüestionar-se quin sentit té intentar prevenir que les generacions més joves s’introdueixin en el món del tabac i els seus derivats, si després el fet de fumar és visible i acceptat en el seu entorn. Encara més, quina lògica té que la mainada faci activitats esportives a l’aire lliure mentre parents o amics els observen fumant darrere de les tanques? De fet, aquesta contradicció absurda arriba al seu màxim exponent en el cas dels espais públics al voltant de centres de salut i hospitals, on tampoc es pot prohibir legalment fumar. A falta de canvis legals, la necessitat de protegir els infants del fum ambiental és evident i urgent, no només per evitar normalitzar aquesta addicció, sinó també perquè aquest fum del tabac els perjudica més que als adults: les criatures tenen una freqüència respiratòria més alta i, per tant, respiren més partícules nocives. Per això són bàsiques campanyes com Entorn sense fum i, sobretot, avaluar si funcionen. En el cas de la tasca que es fa a la Garrotxa, per exemple, s’han recollit dades sobre les burilles que hi ha al terra de l’entrada als centres. A l’escola on se’n van trobar menys n’hi havia 13, i a la que n’hi havia més, la xifra pujava a 122. A més, a partir d’enquestes anònimes fetes a alumnes de sisè s’ha sabut que un 68% d’aquests alumnes han vist llençar burilles a terra prop del centre. També s’han analitzat els nivells de partícules de nicotina en aquests entorns, amb dispositius camuflats en motxilles, i els resultats confirmen que hi és present en quantitats destacades. Val la pena continuar insistint: el tabac, com més lluny millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia