Opinió

opinió

Economia blava solidària

Hem vist com l’economia social i el model cooperatiu han crescut

El canvi de paradigma que vivim presagia una transformació profunda del model econòmic de la nostra societat i l’economia social hi té molt a dir. Aquesta setmana hem sentit l’anunci d’un Perte (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) que arriba carregat de milions per impulsar l’economia social, i situa les persones en el centre, amb un accent feminista i un avenç en termes de sostenibilitat. El pla fa especial atenció al sector de les cures, i pretén modernitzar el sector dels serveis socials. Tot un repte! Els darrers anys hem vist com l’economia social i el model cooperatiu han crescut; tant a Catalunya com a Girona, ha estat l’opció escollida per dur a terme iniciatives vinculades a sectors com el consum, l’educació, la cultura, el turisme… L’impuls de l’economia social suposa una transformació profunda en el model econòmic de la nostra societat, i és el presagi d’un canvi de paradigma. Històricament l’economia social i solidària ha tingut un paper clau per a la inclusió sociolaboral i el desenvolupament de projectes basats en relacions de cooperació, control democràtic i solidaritat. Ara pot suposar un avenç en adequar les polítiques socials adaptant-les a les preferències i necessitats dels ciutadans enfortint processos d’integració social i economia productiva arrelats al territori. Probablement la crisi de la covid-19 ha accelerat aquesta aposta i ens ha fet adonar de la importància de treballar per un model de societat més sostenible i igualitari.

Catalunya ha estat precursora del moviment cooperatiu, ja a finals del segle XIX són els obrers industrials els que aposten per aquest model per donar solucions als seus problemes. En l’època fosca del franquisme hi ha una davallada de l’activitat cooperativa, però és a la dècada dels seixanta que torna a prendre embranzida el cooperativisme amb activitat creixent fins a arribar als nostres dies. Actualment una de les branques amb més potencial dins l’economia social és l’economia blava solidària, que engloba totes aquelles activitats humanes que depenen del mar o d’interaccions terra-mar en un context de desenvolupament sostenible. En aquest sentit, el proper 1 de juliol la cooperativa La Mar de Dones promou a Palamós la jornada “pioneres per una Mediterrània ecològica i solidària”, per compartir i identificar iniciatives i potencial de l’economia blava amb visió de gènere, i pot ser una bona ocasió per posar les bases d’un futur clúster d’economia blava i dona que dinamitzi, identifiqui i generi oportunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia