Opinió

opinió

Si no ets ‘smart’ no ets ningú

Girona invertirà tres milions per ser una ciutat intel·ligent. Que no ho era?

Girona invertirà tres milions per avançar cap a una ciutat intel·ligent. No ho era a hores d’ara? Era una ciutat ximple? Bé. Si fem cas d’un article publicat en aquest diari el 2015, Girona i Figueres ja “lideraven el moviment de ciutat intel·ligent a la demarcació”. No eren les úniques. Lloret de Mar, fa set anys, també preparava un pla per ser intel·ligent, i en un article destacàvem que ja deixava pagar la zona blava per primer cop amb el mòbil. Finalment, sembla que fa tres anys va rebre el distintiu “soc smart”; és a dir, “soc intel·ligent” de la Generalitat. I fa poc més d’un any, Calonge i Sant Antoni se sumaven a aquest moviment i també s’anunciava que invertirien tres milions en “tecnologia aplicada a la gestió de la població”. Llegint l’article que es va publicar el febrer del 2021, l’alcalde, Jordi Soler, explicava orgullós que el 2019 ja era un municipi “de referència” a Catalunya com a “ciutat intel·ligent”, però malauradament, hi afegia, l’anterior govern va aparcar els projectes que anaven en aquest sentit. “Deien que només eren llums.”

Tot això em supera. No dec ser prou smart. És allò de voler ser el millor de la classe? Hi ha diferents grups per apuntar-s’hi. Voleu un distintiu de la Generalitat? Aquí el teniu. Voleu el de la Red Española de Ciudades Inteligentes? Aquí en teniu un altre. I Europa, experta en certificats, segur que té els seus. Es tracta de recollir moltes dades, com més millor, i sobretot les nostres, per fer una teòrica gestió més eficient de la ciutat. Però anem a la pràctica. Al final tot es resumeix a posar alguna càmera més de videovigilància i de pagar l’aparcament amb targeta?

En el cas de Calonge i Sant Antoni hi ha uns passos de vianants que en diuen també “intel·ligents”. S’il·luminen quan algú s’hi acosta. Quin gran servei a la humanitat. Ara bé, quan m’he acostat a pagar l’aparcament amb una targeta dues vegades seguides el parquímetre m’ha dit que res de res, que posi les monedes de tota la vida. Com és que una “ciutat intel·ligent” amb la marca registrada no accepta pagaments amb el mòbil? Un veí té la seva pròpia teoria. “Millor que no funcioni, així estalviem electricitat”. He pensat que ho deia de broma, però la cara que feia era la de tenir raó. No deu saber que perdrem punts en el rànquing de ciutats intel·ligents. Quin drama.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia