Opinió

De set en set

Focs insostenibles

D’aquí a poques setmanes comença la campanya de crema controlada de restes vegetals. Fins a finals de l’hivern, agricultors, ramaders o silvicultors faran petites fogueres autoritzades al tros amb les restes de poda, desbrossat, arbres morts, recanvi de conreus, etc. O hauria de començar. De moment, l’única cosa que s’ha tornat a encendre és l’alarma i la indignació entre la pagesia catalana davant la nova legislació espanyola que prohibeix una pràctica imprescindible i tan antiga com la mateixa agricultura. Així, la llei 7/2022 obliga a triturar tot el material vegetal i en prohibeix la crema. Amb les dues úniques excepcions de les restes que tinguin plagues o quan es justifiqui la prevenció d’incendi. El fum contamina, diuen els impulsors de la llei. Potser no han pensat que encara emet més C02 haver de desplaçar maquinària per triturar-les al tros o transportar-la? Les multes poden arribar als 100.000 euros i no es preveuen ni terminis d’adaptació ni ajuts per a maquinària.

És clar que des d’algunes taules ministerials es considera una qüestió menor. En absolut. És un altre exemple de que passa quan es legisla sense conèixer ni tenir en compte les necessitats dels legislats. Afegeix noves despeses a unes explotacions ja castigades pels preus de l’energia, fertilitzants i caigudes de la producció per gelades i sequeres que en alguns casos arriben al 70%. Costos i logístiques que per a les explotacions petites és difícil, quan no impossible, d’assumir. L’agricultura més en precari davant l’avanç imparable de les grans explotacions industrials. Sostenibilitat? Quina i per a qui?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia