Opinió

A la tres

Aprendre, o no, del passat

“Levi recordava que un dels oficials nazis li havia dit que si explicava allò que havia viscut ningú no el creuria

Hi ha llibres que tothom hauria de llegir, fins i tot aquells que defugen de la lectura o que en son clarament al·lèrgics. No parlo d’obres d’entreteniment, ni de best-sellers que confonen la qualitat narrativa amb les campanyes de màrqueting. Parlo de pàgines plenes de sentit, que trenquen amb facilitat les costures de la seva època i que es converteixen en clàssics perquè allò que expliquen no té data de caducitat. Un d’aquests exemples és el primer llibre de Primo Levi, Si això és un home, una crònica descarnada sobre el pas de l’autor pel camp de concentració d’Auschwitz que d’una banda explica la realitat monstruosa de l’extermini sistemàtic de persones i, de l’altra defensa els valors i la grandesa de l’ésser humà. Un supervivent de l’holocaust convençut que hi havia un món millor després d’haver passat per l’infern. En una de les entrevistes que li van fer posteriorment, Levi recordava que un dels oficials nazis li havia dit que si explicava allò que havia viscut ningú no el creuria, perquè era massa terrible. La gent de fora no podria ni voldria acceptar que un horror com aquell existís i que s’apliqués a persones pel sol fet de ser considerades inferiors o, simplement, diferents. L’autor, afortunadament, en va fer cas omís i va dedicar la seva vida a explicar al món tot allò que havia viscut, amb, altre cop, l’esperança que no tornés a passar. La veritat havia de tenir la força necessària per imposar-se i per fer d’escut.

El cert és que prop de vuitanta anys després de la fi de la II Guerra Mundial l’escenari és alarmant. A la moderna i avançada Europa d’avui, defensora dels valors, de les llibertats i de la democràcia, la paraula nazi es banalitza com a insult, la salutació nazi es cola en el Parlament europeu a càrrec de membres electes, però també en les festes de alumnes d’escoles d’elit i en les manifestacions al carrer i, fins i tot, la fiscalia espanyola considera delicte la incitació a l’odi cap al col·lectiu nazi. No hem après res o, el que és pitjor, hem oblidat massa aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia