Opinió

Gallina

La cosa no hauria passat d’episodi d’‘Historias de la puta mili’

Podem imaginar-nos l’escena. Camp de maniobres de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent de Sescebes. Un soldat veu, una mica lluny, una gallina aparentment immòbil. “Mi cabo, hay una gallina en la vaguada!” Morales s’encara els prismàtics i ho confirma; a més s’adona que un sensor de moviment i una càmera apunten el volàtil que va inspirar allò de “vol gallinaci”. “Mi sargento, hay una gallina y otros elementos electrónicos sospechosos.” Arensivia també televeu i reconfirma la novetat, i la comunica més amunt. Tractant-se d’un afer “civil”, algú fa venir els Mossos d’Esquadra, els quals s’acosten a la gallina i comproven que està lligada, viva, ajaguda, espiada i que porta una etiqueta que diu “Universitat de Girona”. Segons confirma un biòleg que acaba arribant al paratge, tot plegat forma part d’una investigació autoritzada sobre l’àguila cuabarrada, per a la qual tenen els permisos pertinents. Després de passar tots per comissaria per a instruir diligències (!), el biòleg recupera gallina, càmera i aparells electrònics.

La cosa no hauria passat d’episodi d’Historias de la puta mili. Però heus ací que Fundación para el Asesoramiento y Acción en Defensa de los Animales (FAADA) ha denunciat la Universitat de Girona (UdG) per l’afer de la gallina: de moment reclama que s’obri una investigació, que se suspengui el permís, que la gallina sigui atesa per un veterinari i saber quantes han passat pel mateix calvari. La docta institució seria còmplice de maltractar greument l’animal perquè la van fer patir lligada pel cap i per les potes, i sense menjar ni beure durant dies. Ítem més: la gallina era usada d’esquer viu per tal d’atreure l’àguila cuabarrada, la qual –és un suposar– podia atacar-la, matar-la i tal vegada cruspir-se-la; pel cap baix, aterrir-la amb unes conseqüències greus per a la salut de l’au. Tot plegat, és clar, havia de quedar enregistrat per les esmentades càmeres. La FAADA retreu als investigadors el mal estat de la gallina lesionada i exhausta, i el maltractament que representa el pànic que devia sentir l’animal –immobilitzat i afeblit per la fam i per la set– quan veia el depredador planar per damunt de la vaguada. L’organisme de defensa dels animals també s’ha queixat dels mitjans de comunicació perquè han donat un aire anecdòtic a l’assumpte i, insensibles, han amagat que la gallina va ser trobada desplomada i ferida. Això sí, feliciten l’exèrcit espanyol per haver denunciat el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia