Opinió

opinió

Més que un pont

És una sort ser europea i poder plantejar-se descansos, sortides o vacances de Nadal

Potser estareu llegint aquesta columna tancant maletes o ja en ruta perquè formeu part del col·lectiu de privilegiats que té, en la primera setmana de desembre, el preludi de les vacances de Nadal.

Malgrat les restriccions que ja s’han anunciat (vaga de Vueling, Ryanair o de TAP) i l’enrenou que hi haurà a les carreteres (la DGT albira desplaçaments de més de 8 milions de persones), on preveuen més trànsit, com sempre, són les zones turístiques i les d’accés a segones residències (contrades gironines?). És una sort poder-se estressar pel trànsit a la carretera o per les vagues als aeroports. És una sort ser europea i poder plantejar-se descansos, sortides o vacances de Nadal.

Malgrat que a Europa hi ha molta gent (a Ucraïna i fora) per a qui les vacances d’hivern seran el mateix infern de sempre, en altres indrets del món no existeix ni la percepció que es poden fer vacances.

Aquesta és la impressió que vaig tenir fa uns dies a Kigoma, a Tanzània. És una regió bressolada per la ribera del llac Tanganika, un indret de natura tranquil·la i gens estrident, fora dels circuits turístics del país dels safaris. Allà, la Facultat de Turisme de la UdG i l’ONG Karibia (https://www.karibia.org/) hi farem un projecte de cooperació universitari. Aquesta ONG dona suport a organitzacions locals per tal de dur a terme projectes que reverteixin, d’alguna manera, la situació de diversos col·lectius de la societat. Un d’aquests col·lectius on intervenen és el de les noies costureres. Són 40 i tenen entre 17 i 28 anys, i situacions personals gens fàcils (no sé si mai han sentit la paraula vacances). Reben una formació que alimenta les seves expectatives d’un futur millor. Algunes caminen més de tres hores per arribar a l’escola de costura a les vuit del matí. Hi són fins a les tres de la tarda, i allà aprenen patronatge (assegudes a terra) i costura (fent torns per emprar les poques màquines de cosir de què disposen). S’ha endegat un recapte per aconseguir poder equipar dignament l’escola on aprenen de costura i a tenir consciència de ciutadanes amb drets i amb capacitat per decidir. Si les vacances us ho permeten, elles us ho agrairan. https://www.migranodearena.org/reto/-impulsando-a-la-mujer- en-africa-.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia