Opinió

Keep calm

La presa de pèl de l’IVA rebaixat

S’atrapa primer un mentider que un coix, i que pagaríem gasolina i gasoil a preu d’abans de la guerra sense els 20 cèntims de descompte hem trigat dos dies a comprovar-ho. I en quatre dies encara ens escuraran més perquè aquest 2023 toca afegir més biocombustible al cru refinat i treure gasoil de l’oli és més car que xuclar petroli del pou i refinar-lo. Ja ens ho trobarem, però al PSOE de la liberal Calviño i als amics del Hard Rock Cafe del PSC ja els sembla bé escurar-nos l’ànima. També anem veient com la pomposa exempció o rebaixa de l’IVA no servirà de res més que per engreixar els comptes dels senyors de Mercadona i els seus col·legues de la gran distribució. A canvi, 10.000 milions menys. Diners de tots que aniran a mans de quatre per a goig d’uns pocs més mitjançant el corresponent dividend. Gran política redistributiva! Si això és progressia, me’n torno a l’edat mitjana. El senyor feudal era un malparit, però se sabia des del primer dia!

Encara haurem d’aguantar polítics que amb pretesa candidesa es preguntaran què ha passat. Tothom sap que la venda de productes de primera necessitat és poc sensible a una variació de preu. Se’n diu demanda inelàstica. O compres o passes gana. Es compra i punt, i ja es retallarà d’una altra banda. Però si abaixes l’IVA, la distribució fa l’agost fàcil perquè apuja preus. El sector primari continua escanyat com sempre i no en veu ni cinc perquè les grans centrals de compres i la distribució tenen una actitud cap al productor que tots sabem i que no qualificaré per no trobar-me demà un burofax. I si apugen preus sense justificació, qui els vigila? I qui vigila el vigilant? I què podem esperar d’un vigilant que, un cop anuncia als quatre vents impostos sobre els beneficis immorals de la gran banca i les energètiques, els retalla a cop d’excepció quan els trasllada al paper? Quin any que ens ve al damunt... i no només serà culpa de Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia