Opinió

opinió

Estratègies de partit

Ja estem plenament instal·lats en una precampanya que si només es planteja amb estratègies dels partits amenaça de provocar encara més desafecció a la política. Com era d’esperar, la precampanya de les municipals condiciona tota la política. Lluny de les estratègies de partits, els pressupostos catalans s’haurien d’haver acordat al mes d’octubre per aprovar-los abans de fi d’any i fora de la campanya. Ara, a les acaballes del gener, tot és més difícil davant d’unes eleccions municipals que auguren que els pactes acabaran provocant estranyes companyies de viatge. Seran unes eleccions en què els pactes postelectorals no estaran escrits. No seran anunciats en campanya, i encara menys en els pròxims mesos. En aquest sentit, precisament en democràcies més avançades que la nostra els partits polítics anuncien prèviament quins seran els seus socis després de les eleccions, perquè l’elector sàpiga per a què servirà el seu vot.

Ara mateix en l’àmbit parlamentari tots els partits van per lliure. Està trencada i difícil de refer la coalició entre ERC i JxC, i més difícil encara que la CUP s’avingui a votar les iniciatives dels dos grups majoritaris independentistes. Tampoc es veu una aliança amb més o menys continuïtat entre ERC i els socialistes. Per qüestions estratègiques electorals, ambdós partits obviaran tant com puguin una fotografia amb aires de tripartit incloent-hi els comuns. Per això per a ERC han estat sempre més còmodes els pactes amb el PSOE que no pas amb els socialistes catalans. A Salvador Illa li va molestar que Oriol Junqueras afirmés que s’entenia millor amb el PSOE que no pas amb el PSC. Un fet que hem vist i ve de lluny, amb altres formats. Pujol s’havia entès sempre millor amb Felipe González que no pas amb Raimon Obiols i altres líders del socialisme català. Un tema d’estratègies polítiques.

Temps d’estratègies partidistes, i sovint endogàmiques, en un moment en què caldrien més que mai els consensos per fer bullir l’olla i per tirar endavant els projectes per créixer col·lectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia