Opinió

opinió

Música que suma

Cal desitjar que projectes com l’Auditori Obert no s’aturin i s’ampliïn

Vaig assistir al concert Canta Gran, un projecte social que s’ha dut a terme per primer cop a Girona adreçat a persones d’entre 60 i 85 anys. La sala Montsalvatge de l’Auditori es va omplir d’espectadors i els participants van saber transmetre tota la seva energia per mitjà d’un repertori de boleros, amb la cantant Carme Canela de solista. Amb només tres sessions de preparació, unes 150 persones van unir les veus i es van convertir durant més d’una hora en protagonistes. Va ser un concert emotiu, que va traslladar molts dels presents a èpoques passades i a històries d’amor i desamor, que es van repetint dècada a dècada.

Molts dels participants provenien de cors de les comarques de Girona, com és el Cor Gospel Girona, dirigit per Xavier Thió. Aquesta agrupació, de què des de final de l’any passat soc membre, fa també una tasca excel·lent a favor de la difusió musical i de la unitat d’un col·lectiu que agrupa actualment unes 70 persones. Durant sis anys també vaig viure la gran experiència de formar part del cor Àkan Girona, format per persones immigrades i voluntàries, i on la música servia d’impuls per anar sempre endavant i per fer una crida a favor d’un món més just, on ningú en quedés exclòs.

Voldria felicitar l’Auditori de Girona pels seus projectes per millorar l’accessibilitat a la música, per mitjà de l’anomenat Auditori Obert, que inclou una dotzena d’iniciatives per ampliar la base social de la música a Girona. A més de les jornades formatives i les conferències prèvies als concerts, hi ha altres projectes en funcionament, com Un matí d’orquestra, adreçat a col·lectius en situació de risc d’exclusió social o els Concerts comunitaris, amb la participació d’artistes aficionats al costat de destacats músics.

La música ens fa lliures, ens permet desconnectar i en moltes ocasions també poder reivindicar. En un món on hi ha una tendència creixent a la individualització, tot el que sigui sumar de manera positiva i fer xarxa més enllà del món digital és benvingut. Per aquest motiu, cal desitjar que aquests projectes no s’aturin i s’ampliïn per arribar a més col·lectius. Com deia el pensador Lao Tsé, si hi ha música a la teva ànima s’escoltarà a tot l’univers. I si hi ha música a les ànimes de tot un col·lectiu la força de les seves veus serà imparable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia