Opinió

A la tres

Fre als lloguers?

“Que es limiti a un 3% l’increment d’uns lloguers que ja són inassumibles per la majoria de mortals, de ben poc serveix. El que cal és abaixar preus. S’intervendrà arreu?

El govern espanyol, amb el suport d’ERC i de Bildu, es penja una altra medalla, després de sortir victoriós de la fantasmagòrica moció de censura de Vox i a poques setmanes d’una nova cita electoral. Acord oportuníssim, com sempre. La llei estatal de l’habitatge tindrà llum verd al Congrés i els protagonistes de l’acord s’han afanyat a fer públic alguns detalls d’aquesta normativa, tot i que encara l’hem de conèixer amb molta més profunditat. La música que han entonat no fa de mal escoltar: topall als preus del lloguer i eliminació, el 2025, de l’IPC com a referència; declaració d’àrees de mercat tensionades per contenir i, fins i tot, reduir el cost; pròrrogues en els desnonaments i oferiment d’alternatives a les famílies vulnerables... Bona melodia, sí. Per cert, melodia que ja havia entonat primer el govern català i que el Tribunal Constitucional va censurar. Melodia, en tot cas, que no fa mal a les orelles. Però faltaria saber molt de la lletra i com aquesta s’interpreta.

Per tant, no és agosarat aplicar molt d’escepticisme en tot el que envolta el mercat immobiliari. La intervenció, directa o indirecta, era necessària per posar fi a aquesta bogeria de preus. Però ja veurem, al capdavall, quina distància s’imposa entre la teoria i la pràctica i quines dreceres troba el sector per esquivar la purga. No en dubtin que en trobaran si la llei no està ben travada. I, en aquest sentit, és bàsica la definició de zona tensionada, que és on realment es podrà intervenir per abaixar preus. Perquè, sincerament, que es limiti a un 3% l’increment d’uns lloguers que ja són inassumibles per la majoria de mortals, de ben poc serveix. El que cal és abaixar preus. I serà en les anomenades àrees de mercat tensionades on es podrà intervenir, en teoria, de manera més efectiva. Però quines zones ara no estan tensionades? S’intervindrà arreu o només amb bisturí? Ja ho veurem. Però no aparquin la incredulitat, per si de cas. Confiar que els preus no escalaran tan desmesuradament és realista. Que el mercat es regularà i rebaixarà pretensions supera l’optimisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia