Opinió

De Ros Marbà a Lluís Brugués

Després de la lectura de la biografia del mestre Ros Marbà, hom s’ha de treure el barret

El 20 de març passat, en una vetllada realment memorable, el Club Marina Casinet de Lloret de Mar acollia la presència de dos grans músics per portar a terme una conferència en la qual un d’ells, Lluís Brugués i Agustí, presentava la biografia que havia escrit sobre l’altre, Antoni Ros Marbà. El professor Brugués, exdirector del Conservatori de Música de Girona, ens té acostumats ja a treballs sobre la història de la música a les nostres terres i sobre personatges importants com els germans Civil Castellví, Joan Carreras i Dagas, Salvador Dabau, Gonçal Comellas, Narcís Costa i un llarg etcètera, però aquesta vegada, amb l’anàlisi de la vida i obra d’aquest català universal que és el mestre Antoni Ros Marbà, s’ha superat llargament. La xerrada en públic va ser d’una amenitat extraordinària, sobretot perquè, a més dels comentaris del biògraf i de les projeccions a la pantalla, hi intervingué el biografiat, que també va assistir a la vetllada i que va sorprendre a tothom pel seu do de gents, per la seva afabilitat i la senzillesa i la cordialitat amb què es va expressar tota l’estona. Ningú hauria dit que ens parlava un dels directors d’orquestres simfòniques més destacats del món. Va ser una vetllada d’aquelles que tothom segueix amb atenció, gairebé sense gosar moure’s de la cadira.

Durant la Setmana Santa he llegit fil per randa tota la biografia. El llibre pesa poc més d’un quilo i té un format incòmode –17x24– per llegir-lo segons a on. Cal fer-ho damunt d’una taula. Però és una meravella. Després d’un pròleg de Jordi Roch, president de Joventuts Musicals, l’autor hi fa una introducció i 16 interessants capítols que ens permeten descobrir la vida i l’obra de Ros Marbà amb tot luxe de detalls i un gran rigor expositiu. S’hi afegeix una biografia cronològica sintètica, una bibliografia exhaustiva, sis apèndixs on es recullen opinions del mateix biografiat, dels seus contemporanis, llistes d’obra pròpia, d’obra aliena dirigida, d’arranjaments, de discografia, de les orquestres, corals, cantants i solistes diversos que han actuat a les seves ordres, i tot el que el lector més curiós pugui voler saber. Enriqueixen el text 260 fotografies. Després de la lectura d’aquesta obra definitiva, hom s’ha de treure el barret davant la grandesa del protagonista i la feina impecable del biògraf. Enhorabona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia