Opinió

A la tres

Patinets elèctrics

“Se segueix repetint la imatge de descabestrats anant a tota hòstia per les voreres i els accidents que envien gent a l’hospital, com una dona de 60 anys que continua a l’UCI

Entre les històries de la mili que explica el pare, la meva preferida, per inversemblant, és la que rememora el moment en què un sergent li va regalar el carnet de conduir sense que ell hagués agafat cap volant en la seva vida. Es veu que aquell sergent tenia una autoescola per la qual passaven molt reclutes –l’aposta era segura perquè l’examinador era família d’aquell militar, així que ja poden imaginar la resta–, però el cas del meu pare va ser extrem perquè no li van exigir ni pràctiques ni examen i el preuat carnet ja era a les seves mans. El relat que he sentit infinitat de vegades inclou també com va haver d’aprendre a conduir sobre la marxa amb un Seat 850 que es va comprar i com durant el primer any el cotxe va quedar tan ratllat que era difícil identificar el model. Per sort, només el vehicle va prendre mal.

Aquesta història té més de cinquanta anys i, sortosament, ningú la pot imaginar transportada als nostres dies. Ara ningú aprovaria que un conductor de cotxes o motocicletes circulés per carretera sense la garantia que domina l’aparell que té entre mans, pel perill que suposa tant per a ell com per a la resta d’éssers humans, però en canvi hem normalitzat comprar un patinet elèctric i deixar-lo en mans de qualsevol que el pot pagar, sense cap exigència que l’acompanyi. S’han enviat els patinets a circular per les mateixes vies per on circulen camions i autobusos, i sembla com si tota la feina de regulació ja estigués feta, tot i que, paradoxalment, acaba corrent més perill el cívic que compleix la normativa. El mateix serviria per la prohibició d’enfilar-los al transport públic. Es fica al mateix sac, per tant, el sensat i l’irresponsable. Mentrestant, se segueix repetint la imatge de descabestrats anant a tota hòstia per les voreres i els accidents que envien gent a l’hospital, com la dona atropellada de 60 anys de Badalona que segueix a l’UCI. O s’aplica més contundència amb qui se salta la norma –com passa amb els cotxes– o per mi ja poden desaparèixer tots els patinets. I que em perdonin els que en fan bon ús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia