Opinió

A la tres

Indecisos

“No tenir clar el vot s’interpreta com dubte entre candidats; també pot ser desencís polític o intranscendència del vot. Semblen jugar-s’hi més els partits que els votants

Recta final decisiva de la campanya electoral, per la previsió de resultats ajustats a les quatre capitals catalanes, però també per a molts municipis que s’hi juguen el model de ciutat, i fins i tot per als partits polítics, per definir el seu futur immediat. Tot i la transcendència dels missatges i debats electorals, un terç de la ciutadania no s’havia acabat d’engrescar encara amb els comicis, segons les enquestes publicades el darrer dia en què estava permès. Amb diferències i matisos, un terç dels electors no tenien clar si anirien a votar, i entre els qui hi aniran, un terç tampoc no havien decidit encara el sentit del vot. Ben enfocats a una part dels indecisos, els missatges dels candidats es tornen ja directes contra algun o altre adversari en aquests darrers dies de campanya, dirigits als electors que dubten entre A o B, sense que aquests pertanyin, necessàriament, a partits pròxims ideològicament. L’altra part del dubte, a votar, incidirà menys en el resultat, encara que el desencís polític es manifesti en forma d’abstenció i, en menor mesura, en el vot en blanc o nul. El debat independentista, o l’encaix/submissió de Catalunya a l’Estat, ha quedat arraconat en la campanya, de manera que una part de l’electorat s’hi veu poc engrescat. I a una altra part de l’electorat no l’afectarà gens el resultat o qui governi el seu municipi, perquè la seva situació econòmica precària es mantindrà, ja que més d’una quarta part de la població està en risc de pobresa. L’augment de la pobresa i l’efecte de la inflació sostinguda és tan evident que entitats com ara el Banc dels Aliments admeten que aviat deixaran de subministrar llet a les famílies pel cost que els suposa comprar-la, per exemple. S’hi juguen potser més els partits, el 28-M. ERC certificarà com de dur serà governar en solitari fins al 2025, Junts té pendent ressituar-se i refer lideratges, els comuns avaluen la perdurabilitat del seu projecte... fins i tot el PSC, tot i que menys, ha de mesurar si Sánchez manté l’imprescindible aval català de cara a les generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia