Editorial

En mans dels pactes postelectorals

L’editorial d’avui ha estat debatut per: Xevi Sala, Carles Sabaté, Anna Puig, Lluís Simon, Sara Muñoz, Toni Romero i Xavier Castillón

Les eleccions municipals a Barcelona han beneït el retorn de Xavier Trias a la política municipal, amb possibilitats clares d’assolir l’alcaldia, però l’última paraula la diran, tal com va passar fa quatre anys, els possibles pactes postelectorals. La campanya anti Colau ha donat rendiment al candidat de Junts però ha notat al clatell l’alè d’un PSC que, a més de quedar en segona posició, podrà explorar altres aritmètiques. Més enllà de la capital catalana, l’embranzida socialista s’ha traduït amb bons resultats a les altres tres capitals: Girona, Tarragona i Lleida, on fins ara manaven forces independentistes. Pel que fa a ERC, queda clar que la política de pactes a escala estatal li ha passat factura, just al contrari que els socialistes. I, pel que fa a Junts, han vist com tenia efecte l’aposta pel retorn de Trias a Barcelona i en canvi com punxava la de Geis a Girona. En qualsevol cas, la reculada del vot sobiranista amb relació al 2019 va inevitablement associada a la desmobilització provocada per l’encallada del procés i potser també respon a un vot de càstig pel trencament del govern de la Generalitat.

És una bona notícia la desaparició de l’escena política de Ciutadans però no ho és l’entrada de Vox a les quatre capitals de demarcació o la primera posició obtinguda a Ripoll per part d’Aliança Catalana. I, si posem el focus al conjunt dels Països Catalans, és preocupant la posició dominant del Partit Popular al País Valencià i a les Illes perquè el seu accés al govern sempre comporta el retrocés de la llengua catalana. La baixa participació mai és un bon senyal per a la política, aquesta vegada al conjunt de Catalunya s’han registrat nou punts menys amb relació al 2019, un altre símptoma evident que l’efervescència del procés ha perdut força i ja no arrossega l’electorat, que en part ha preferit quedarse a casa. Pel que fa a l’estricta mecànica dels comicis, és remarcable que una vegada més la jornada va transcórrer sense incidents importants però continua pendent el vot telemàtic, que en altres països ja s’ha començat a implantar de manera satisfactòria i aquí no hauria de continuar sent ciència-ficció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia