Opinió

MARTA MADRENAS

En memòria de David Marca

La mort de David Marca se suma a la recent desaparició d’altres gironins il·lustres, referents en àmbits culturals, econòmics i socials. Una generació que de mica en mica ens va deixant i que representa una manera de fer i uns valors clau per entendre el progrés de Girona i també de Catalunya aquestes últimes dècades: cultura de treball i de l’esforç, compromís amb el país i els nostres signes d’identitat, implicació activa i desinteressada en iniciatives públiques i privades de ciutat, i un activisme constant en la millora de la societat.

David Marca reuneix tots aquests ingredients. Gironí d’adopció, la seva petjada és present en molts àmbits. Per exemple, en la creació i la consolidació d’aquest diari, on, més enllà del vessant econòmic, ens obsequiava amb articles d’anàlisi del que passava a la ciutat i al país. Recordo especialment les columnes que publicava sobre Temps de Flors, i que eren segurament el millor retrat que se’n feia. Marca va ser el responsable, amb els enyorats Josep Tarrés i Maria Cobarsí, de refundar la mostra floral de Girona i adaptar-la al context postfranquista. Amb molt d’esforç, i aprofitant tots els recursos dels quals disposaven, van dissenyar l’embrió del que és avui l’esdeveniment més multitudinari de la ciutat.

En un article, el 2019, deia: “L’exposició ha anat creixent i no hi ha res a dir. La gestió i la realització estan molt ben fetes. (...) Els espais, cada vegada més ben trobats i treballats amb gust. En aquest moment, l’exposició està en el seu millor moment. Puc dir amb orgull que tots aquells esforços dels que la vàrem començar a tirar endavant han donat fruit i desitjo que continuï així per molts anys més.” Comparteixo l’anàlisi, alhora que em serveix per explicar amb paraules seves l’immens agraïment per la visió que van tenir creant l’Associació d’Amics de les Flors de Girona.

Per a molts, el nom de David Marca anirà lligat a la Coca-cola, i l’expansió d’aquest refresc des de Sarrià a arreu de les comarques gironines. D’altres en recordaran la seva etapa política, com a senador de CiU durant vuit anys. O bé la seva activitat representant el sector econòmic gironí a la Cambra de Comerç i a Foment del Treball, i les seves diferents aventures empresarials. I sens dubte el seu vessant social, com a president de Creu Roja. David Marca va ser tot això i molt més.

Per tot plegat, la seva pèrdua és la pèrdua d’un tros del que ha passat en aquesta ciutat des de la recuperació de la democràcia. I, a la vegada, serveix per posar en valor el llegat no només de tot el que va impulsar, sinó, i sobretot, d’una manera de ser i de fer. Descansi en pau.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia