Opinió

Quadern d’economia

FRANCESC CABANA

Independència econòmica

Un territori autònom té dues dependències: dependència política de l’Estat i econòmica de les grans empreses

Els qui demanem la independència per a Catalunya ens referim a la independència política, que cobreix totes les altres facetes de la vida de la societat catalana, inclosa l’econòmica. No obstant, la força econòmica d’algunes empreses també fa difícil la plena autonomia d’un govern polític independent. Per exemple, SEAT és la primera empresa industrial al Principat. Al País Valencià s’ha rebut amb entusiasme la notícia que l’empresa nord-americana Tesla pensa obrir una fàbrica d’automòbils elèctrics dels quals va ser pionera.

En un sistema capitalista, les empreses reben ordres de la seva seu social, prescindint de fronteres. Qualsevol acord de la direcció de SEAT afecta directament l’economia catalana i el mateix passarà al País Valencià quan funcioni la fàbrica de Tesla. Les decisions que prengui Tesla als EUA afectaran la seva filial del País Valencià. Per tant, a un sistema polític independent o autonòmic li resulta molt difícil, per no dir impossible, elaborar un sistema econòmic per al seu país, ja que està supeditat a les decisions de les grans empreses pròpies o estrangeres que actuen en el seu territori. Ho pot fer amb relació a la petita i mitjana empresa, però no amb relació a les grans, que són les que configuren l’estructura econòmica del país.

Els nous centres de producció creen treball per a personal nou, però també hem vist més d’una vegada que un acord de la seu central provoca pèrdua d’aquells llocs de treball. Un govern autònom o independent no pot suplir la producció i les activitats d’una empresa d’aquest nivell. Aquesta, a més, dona feina a dotzenes d’empreses que fabriquen o donen serveis a les grans empreses, com en aquest cas a aquella multinacional de l’automòbil. Des de la fabricació de peces fins al transport de la mercaderia.

La independència política, per tant, no suposa una total independència econòmica.

Un dels pocs sistemes per compensar aquesta reduïda independència econòmica és la investigació. Si un país, autònom o independent, disposa de centres d’investigació propis pot mantenir una posició en el primer rengle dels sectors econòmics en els quals investiga, siguin en el propi país o a l’estranger. Els països o els estats requereixen inversió estrangera, però els centres de producció industrial o de serveis requereixen aportacions que els poden arribar dels centres d’investigació, estiguin on estiguin.

Catalunya, des d’aquest punt de vista, té uns bons centres d’investigació amb talents propis o importats, que treballen per millorar els sistemes de producció o de serveis. Tot i que aquesta investigació no és independent, ja que depèn en bona part dels ajuts econòmics que rep de l’Estat. De fet, Catalunya experimenta des de fa anys la sortida d’una bona part dels seus talents cap a l’estranger, on troben més oportunitats i més ingressos.

En definitiva, un territori autònom té dues dependències: la dependència política de l’Estat i l’econòmica de les grans empreses, mentre que un territori políticament independent només té la dependència de les grans empreses i, per tant, té més possibilitats d’elaborar un sistema econòmic propi, amb una força especial de la investigació, que permeti més desenvolupament i més definició del que representa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia