Opinió

La fiblada contracultural

El Rantell, sota l’aparença d’una botiga de vinils i llibres, remou pensaments i malucs a la Bisbal

En un temps on l’accepció cultura es mesura en termes de consum quan no es revesteix d’una solemnitat oficial equiparable al tedi i al cerimonial, cal celebrar l’aparició d’iniciatives que concedeixen al vocable un veritable sentit, un contingut real i un significat precís. Potser per això, pel fet de néixer lliures i no estar sotmeses a l’interès del corrent dominant o a cap altra mena de convenció, prefereixen identificar-se amb la definició de contracultura.  Aquest seria el cas d’un espai com El Rantell, creat a la Bisbal d’Empordà i que, sota l’aparença d’una botiga de vinils radicals i llibres sui generis, encobreix l’activisme dels seus impulsors, en Carles i en Sergi, disposats a fer que la seva oferta vagi més enllà dels prestatges i remogui pensaments i malucs al mateix temps que ocupa places i carrers.

El seu primer gest en aquest sentit ha estat Erm, que és com han batejat un cicle d’activitats que es va iniciar dijous passat amb el concert al carrer de James White Experience i que seguirà demà amb una mostra del rap marroquí de Pinan 450F. Aquest dissabte, a més, a El Rantell es farà la presentació del llibre Macrofestivales, el agujero negro de la música, del periodista i amic Nando Cruz, una reveladora atzagaiada al clientelisme i a l’especulació amb la música com a coartada. I el 8 de juliol Erm tanca el cartell sortint de nou al carrer amb l’actuació de Igomà i la seva afrofusió amb referents de Guinea Equatorial. Accions totes aquestes que tenen lloc en ple centre històric de la capital baixempordanesa i a molt pocs metres d’un Foment Catòlic que, pel que sembla, el Bisbat de Girona prefereix que segueixi sent cau de rates en estat de demolició, abans que recuperar-lo com a espai multicultural.  Per sort, la fiblada d’aquest rantell no és un cas aïllat. Altres dos socis bisbalencs de ment inquieta i actitud irreverent ja fa un temps que remouen les consciències i les mandíbules amb un d’aquests espais de ràdio que segueixen donant validesa –i quota d’originalitat i proximitat– a les emissores municipals. Ells són en Nando Gamero i en Colom i el seu programa, Tal com raja, celebra la cloenda de la temporada aquest divendres amb una emissió en directe des de la plaça Major, en ple dia de mercat, que promet sorpreses i emocions fortes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia