Opinió

Ombres d’estiu

Lise a l’estiu

Pierre-Auguste Renoir ahir va passar per l’Ombra amb El gronxador i Ball al Moulin de la Gallete, dues obres plenes de la llum de l’estiu. Hi ha altres pintures estiuenques de Renoir que traspuen joie du vivre, com ara Le Grenouillère (La Granota), que era el nom d’una mena de balneari a la riba del Sena on l’artista feia estades, com en el cas de Claude Monet, que té un quadre homònim realitzat el mateix any, el 1869, que l’amic va fer el seu. Tots dos van voler captar la seva impressió del lloc: els estadants en un ambient distès gaudint de l’estiu, les barques al riu i els reflexos a l’aigua. Tanmateix, faré atenció a un quadre de Renoir que du per títol, precisament, En été, tot i que en té un altre, La bohémienne, que també se l’anomena Lise.

L’últim dels títols esmentats es deu a la model del quadre, Lise Tréhot, que era amant de Renoir quan aquest va realitzar-lo, el 1868, i ho va ser fins al 1872, de manera que és present en altres obres del pintor. La figura que representa sensualment Lise és en primer pla: asseguda en una cadira, du una camisa lleugera, amb un escot força obert i una tira que cau en una espatlla; els cabells llargs i una mica esvalotats, així com una arracada en una orella, fan que també se l’anomeni La bohémienne en homenatge a Esmeralda, la zíngara, de Nostra Senyora de París, de Victor Hugo; les cames, cobertes per una faldilla ratllada, estan una mica eixarrancades, però sense vulgaritat. En aquest cas, l’estiu no s’hi fa sentir amb lleugeresa, sinó amb certa pesantor: la mirada perduda de Lise, fins un punt malenconiosa, suggereix la xafogor. L’estiu també hi és al fons: un fullatge amb una lluminositat radiant pintat amb pinzellades soltes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia