Opinió

Un paradís sota l’aigua

A les Medes no s’hi veuen taurons però és un espai protegit de gran valor

Fa poc vaig participar en una activitat de snorkel a les illes Medes, una de les àrees protegides més importants de la Mediterrània, guiada per una empresa que aquest cap de setmana ha estat implicada en el primer Costa Brava Diving Fest. Érem un grup de vuit persones, i compartíem embarcació amb submarinistes. Activitats de mirar i no tocar, ja que la pesca al voltant dels set illots hi està prohibida, així com alimentar els peixos, ancorar als herbeis de posidònia i altres activitats que poden alterar el paratge. No és una activitat recreativa i prou, sinó que la part didàctica hi és ben present. En Josep Maria, el guia, ens va informar sobre el paratge i la seva importància, i ens va fer un repàs força exhaustiu de les espècies de peixos que podríem trobar. Algú va preguntar amb temor si veuríem un tauró, i ell va contestar, seriós, “tant de bo”. Tant de bo perquè seria senyal que estem recuperant la bona salut d’un mar sobreexplotat.

Tenim un paradís a la Costa Brava, no només a les cales i platges sinó dins el mar, que no veiem tan fàcilment. En la nostra ruta vam poder veure meros, una morena, una barracuda, dentons i molts altres peixos. Armats només amb càmeres, no representàvem cap amenaça, potser per això vaig badar ben a prop d’alguns exemplars. L’activitat de divulgació dels centres de submarinisme és clau per preservar els pocs espais naturals protegits i evitar més la seva degradació per l’acció humana. Per això calen iniciatives com el Costa Brava Diving Fest. Organitzat per l’associació de centres turístics subaquàtics, s’ha dut a terme des de Portbou fins a Blanes en poblacions com Tossa, l’Estartit, Palamós i l’Escala. Les activitats van començar divendres amb tallers teòrics i pràctics sobre el pop, el mero, la gorgònia, el tauró blau i els peixos indicadors del canvi climàtic.

Durant els tres dies que han durat la proposta, també s’ha pogut visitar exposicions i conèixer projectes i activitats d’estudi i restauració del mar i conservació marina, molts dels quals, liderats per petites entitats ambientals o iniciativa pròpia dels centres de busseig. El Mediterrani és conegut per ser el mar més contaminat del planeta. Qualsevol pas per recuperar-lo, per petit que sigui, és obligatori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia