Opinió

Tal dia com avui

Josep Maria Espinàs

Pel nostre compte

El senyor Adri­ano da Gama Kury, pro­fes­sor de filo­lo­gia romànica a la Uni­ver­si­tat Santa Ursula i cap del depar­ta­ment de lingüística i filo­lo­gia de la Fun­dació Casa de Rui Bar­bosa, de Rio de Janeiro, vol orga­nit­zar al Bra­sil una “Semana de Estu­dos Cata­laes”. La lla­vor d’aquest pro­jecte és la visita que va fer l’any 1967 a Bar­ce­lona, on des­cobrí que “O cata­lao, ao con­tra­rio de outras lin­guas romànicas mino­ri­ta­rias da Europa, e vivíssimo, e man­tido cio­sa­mente pelos cata­laes, jus­ta­mente orgul­ho­sos de sua sin­gu­lar cul­tura mul­tis­se­cu­lar”. A la lli­bre­ria Ona trià una sèrie de lli­bres, discs, revis­tes i mate­rial divers que aquests anys ha uti­lit­zat a les seves clas­ses.

Per a la Set­mana d’Estu­dis Cata­lans vol­dria tro­bar la col·labo­ració de les enti­tats cata­la­nes que li puguin enviar mate­rial. El pro­fes­sor Adri­ano da Gama té idees molt clares sobre el con­tin­gut de l’expo­sició i, en el con­cepte “català”, hi caben els discs de Rai­mon (valencià) i de Maria del Mar Bonet (mallor­quina), i fins i tot esmenta l’Agru­pació Cata­lana de l’Alguer. Que no s’oblidi de la Cata­lu­nya Nord, el palau dels Reis de Mallorca de Per­pinyà, etc. Estic segur que rebrà amb agraïment els sug­ge­ri­ments que puguin fer-li –i cal que els hi facin– la con­se­lle­ria de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, l’Òmnium Cul­tu­ral, l’Ins­ti­tut de Pro­jecció Exte­rior de Cul­tura Cata­lana i les enti­tats cor­res­po­nents del País Valencià i de les illes. Els tes­ti­mo­nis de l’obra de Miró, Gaudí, Casals, etc., tam­poc no hi poden fal­tar.

Hi ha un fet molt interes­sant: anys endar­rere, la cul­tura cata­lana era defen­sada a l’estran­ger pels cata­lans que hi resi­dien. Ara les “Set­ma­nes” o mani­fes­ta­ci­ons que comen­cen a orga­nit­zar-s’hi són ini­ci­a­ti­ves d’ale­manys, d’ita­li­ans, de bra­si­lers que han entrat en con­tacte amb els Països Cata­lans. Hi ha un movi­ment a favor del des­co­bri­ment i la valo­ració de la nos­tra iden­ti­tat, que no tan sols no podem igno­rar, sinó que hem d’impul­sar. El govern de l’Estat mai no ho ha fet, ni ho farà. L’última prova és la dis­cri­mi­nació soferta per Josep Maria Llom­part, l’escrip­tor mallorquí desig­nat per a repre­sen­tar els escrip­tors cata­lans en la reunió del PEN inter­na­ci­o­nal; l’Estat es con­si­dera repre­sen­tat única­ment per escrip­tors en llen­gua cas­te­llana. I si en Llom­part vol anar-hi, ho haurà de fer pel seu compte.

Està bé, però ales­ho­res sigueu con­seqüents, senyors de Madrid, i accep­teu que també vul­guem fer pel nos­tre compte mol­tes altres coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.