Opinió

A la tres

Cap endavant, i...

“Difícilment hi haurà marxa enrere del PSOE, després de la foto de Puigdemont i Cerdán, així que llei a registre, investidura i cadascú a convèncer els seus

Les negociacions entre el PSOE i l’independentisme, bàsicament Junts i el govern d’ERC, s’acceleren per moments. Els socialistes enllestiran les consultes internes als militants el cap de setmana amb resultat favorable a pactar amb altres forces polítiques per facilitar la investidura. Després de la trobada entre Cerdán i la responsable del grup socialista europeu i Puigdemont i Turull, difícilment es produirà una marxa enrere, perquè el PSOE ja ha reconegut el líder de Junts com a principal interlocutor i no pagarà ara el preu de reunir-s’hi per acabar convocant eleccions. Per això ja es parla d’entrar al registre del Congrés dels Diputats la proposta de llei d’amnistia, en un compromís encarrilat però no resolt, com el de tramitar l’oficialitat del català a la UE, per convocar seguidament el ple d’investidura, i tancar els serrells de la negociació. Si la setmana començava en la fase feixuga del diàleg, estaríem entrant en els serrells, que poden ser l’abast de l’amnistia i quines causes judicials afectaria, per una banda, i les concessions de gestió a la Generalitat, per l’altra. En aquest darrer apartat s’inclouen el possible traspàs de la gestió de l’ingrés mínim vital o la reducció del deute autonòmic, per exemple, vist que Rodalies ha esdevingut una quimera.

Quedarà pendent aquella part de la negociació que sempre acaba malament: convèncer les pròpies files de la bondat i de l’única sortida i opció possible d’acord. El PSOE corre el risc que la dreta li guanyi terreny al centre si la legislatura esdevé un Dragon Khan. De moment, el PP continuarà omplint els carrers contra l’amnistia en espera del Constitucional. ERC i Junts s’hi juguen la incomprensió dels respectius sectors crítics del sobiranisme a pactar amb l’Estat, engrandir la pròpia abstenció i fins i tot greixar la possible aparició d’altres actors polítics en el sobiranisme. Déu-n’hi-do el risc del pas endavant. Dependrà de l’abast de l’aixecada de camisa, si s’acaba produint. Mentrestant, Illa continua assaborint les crispetes, tot esperant el seu moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia