Opinió

A la tres

Acordats

“Pas endavant amb l’amnistia, que, tot i els dubtes, serà un tot o res al TC, si hi arriba sencera. Rodalies i el finançament seran més negociables en la legislatura dels blocs

La llei d’amnistia presenta dubtes en l’aplicació judicial, un preàmbul molt “constitucionalista” i implica una reculada en la confrontació amb l’Estat. Però hauria de ser també un alleugeriment per a mig miler de persones dedicades a la gestió o la política, i podria abastar-ne un miler més, d’activistes. Només per això paga la pena d’explorar-la, encara que és també evident que durà una etapa de desmobilització de l’independentisme i els partits que el representen, per la tornada de gairebé tots a treballar des de les institucions, només. Si els partits llegeixen bé els signes del temps, haurien d’entendre que la nova etapa política requereix també nous lideratges. Si s’entesten a traslladar també a Madrid la batalla interna catalana, ERC i Junts contribuiran a desacreditar el nou ordre.

La proposició de llei registrada sembla prou travada perquè l’estament judicial no l’aturi preventivament, tot i que l’onada que formen el Senat, Vox al carrer, el PP al voltant d’Aznar i la judicatura és de les històriques. Dependrà del Tribunal Constitucional, tot i que a l’hora de prendre la decisió hi jugarà a favor que la situació a Catalunya, als carrers de Madrid i en el Consell de Ministres es vagi normalitzant els pròxims mesos, per no tenir la temptació de tornar a la repressió d’anys enrere, tal com voldrien els qui surten al carrer cada dia a Ferraz. La sort de l’acord entre l’independentisme i el PSOE en aquest àmbit serà un tot o res, mentre que en l’àmbit del finançament i de Rodalies, per exemple, dependrà força més de les negociacions durant la pròxima legislatura, i de com s’impliquin tots els partits en la nova etapa política. La suspensió del ple sobre Rodalies al Parlament per part d’ERC ja alerta sobre la delicadesa i les dificultats per avançar en el traspàs.

Mentrestant, la investidura durà un diàleg tens entre Sánchez i Feijóo, que no es veuen les cares des del debat electoral del juliol, i començarà a dibuixar la fortalesa del nou bloc, i fins i tot, l’abast de la cohabitació independentista en ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia