Opinió

Keep calm

Guerra, pau i Cots

Josep Cots, l’editor de 1984, està de festa: l’editorial que van muntar amb Carme Sansa i Jordi Muñoz- Castanyé i Àngels Agulló celebra els 40 anys d’existència i de feina continuada. El tro de festa és Guerra i pau, de Lev Tolstoi, que voldria que fos a cada llar catalana, tot i que, en la primera edició, d’aquesta meravella en dos volums i dues mil pàgines n’han fet 2.600 exemplars. Correm-hi, doncs, ara que tenim aquesta anomalia esmenada: una traducció del text canònic rus que ha fet la Judit Díaz Barneda aquests últims nou anys i que supera la que teníem fins ara, la del 1928 de Carles Capdevila, i que fa lliscar la lectura enmig de les guerres d’Austerlitz i Borodinó, o l’incendi de Moscou, com si anéssim a cavall.

Tolstoi va caure del cavall, com sant Pau, i això va fer que tingués temps per escriure, i perquè la seva dona li anés refent les diferents versions que produïa, i que un cop enllestida la definitiva es consideri una peça clau per entendre les literatures europees. Per entendre el món.

Per entendre Josep Cots, ara amb la Laura Baena i la Núria Miralpeix a l’equip editor, cal entendre la seva rialla, el seu fons, el seu pensament. Assegura que “la fortalesa de l’edició en català és la seva debilitat”. Aquest patir constant per un país que reneix cada dia, que vetlla perquè la llengua guanyi ús entre la ciutadania que l’habita, i que necessita com la pluja les fortaleses d’un sector editorial potent i divers. Cots, en contra del que sentim a dir generalment, celebra la feina de la immersió lingüística, que hi hagi més lectors i que també hi hagi més editorials independents. És el Cots de les mil batalles, de les quaranta guerres i constructor de pau, sorneguer, amb consciència de voler dur cap al català grans noms de la literatura universal, Faulkner o Platonov, i de projectar-ne de propis, com els de la Sílvia Alcántara o Jordi Lara, per citar-ne dos dels de més èxit. Cots bon amant de la vida, constructor d’imaginaris i pensament. Que el 1984 d’Orwell segueixi fent-nos renéixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia