Opinió

Nit de nits

Malgrat que el barbut vermell i el seu sac s’hagin colat a moltes llars, el tió persisteix ferm

Poques nits concentren tanta màgia com la d’avui. Un dels dies de les festes nadalenques més esperats per la mainada i, per què no dir-ho, també per moltes persones adultes que no podem evitar fondre la mirada en els ulls il·lusionats de cada infant. Una mica el mateix ha passat la nit de Nadal, quan de sota d’aquella soca, convertida inexplicablement en un ésser que hem alimentat durant dies, a cops de bastó en fem sortir regals embolicats d’innocència.

Deixant de banda el debat sobre la importància de vetllar per mantenir com més temps millor vives aquestes il·lusions entre la mainada, o la necessitat de donar-los explicacions quan les demanen. I sense oblidar que, malauradament, no tothom les pot celebrar com voldria, el cert és que són un exemple ben clar de l’impacte i pervivència de les tradicions. I també de l’evolució i adaptació d’aquestes, que tot i haver transcendit el seu context original, han esdevingut part integral de les festes nadalenques.

En moments en què la globalització ens envaeix a marxes forçades i l’exigència per la immediatesa ens fa perdre el cap, és un bon regal de Reis veure com les cavalcades omplen places i carrers, alimentant la paciència, tan poc practicada durant l’any i que en aquestes dates esdevé l’aliada imprescindible per ajudar-nos a esperar amb delit que arribi el dia. Malgrat que el barbut vermell i el seu sac s’hagin colat a moltes llars, el tió, en totes les seves modalitats, persisteix ferm i penetra la seva autenticitat en l’imaginari d’aquests dies sense deixar-se diluir en els estàndards globals. En forma de casals de Nadal o activitats al voltant d’aquestes festes, creixen i es consoliden iniciatives on el fil conductor són el tió i els Reis de l’Orient.

Celebrem, doncs, que la màgia continuï fent el seu efecte i que per damunt de l’homogeneïtzació i la temptació consumista, els costums continuïn integrant generacions, preservant la identitat, sent una oportunitat per a la interacció entre edats i cultures, inculcant valors i promovent la cohesió i la imaginació. Que per molts anys puguem abrigar amb tots aquests ingredients el fred més calorós i intens d’aquesta nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia