Opinió

Contra xifrada

Anna Pinter Pla

Emprenedors Erasmus

Erasmus per a Joves Emprenedors és un programa europeu que no és per a joves, ni per a universitaris, ni per fer pràctiques. Aquest programa amb un nom tan poc encertat és considerat una de les millors iniciatives d’intercanvi entre professionals adults europeus en què la Cambra de Terrassa va participar en el seu disseny cap al 2009 i encara continua gestionant-lo, any rere any.

El programa ofereix a emprenedors l’oportunitat de realitzar una estada professional amb una pime consolidada en un país de la Unió Europea (UE) i des d’aquesta edició també als EUA, Canadà, Singapur, Israel, Taiwan o Corea del Sud. Qualsevol persona que hagi posat en marxa un projecte empresarial fa menys de tres anys o que en tingui un en procés amb el pla de negoci definit, hi pot participar amb gran part de les despeses pagades. I l’única limitació és tenir més de 18 anys.

Mertxe Paris, fundadora de Mosaics Llibres, va fer una estada de tres mesos amb un experimentat empresari, a Barefoot Books, una editorial d’Oxford (Gran Bretanya) quan encara la seva iniciativa empresarial era un esbós. “L’experiència em va ajudar a aprendre les habilitats necessàries per dirigir una petita empresa, a més de les oportunitats de cooperar amb socis estrangers i conèixer nous mercats”, explica l’emprenedora. Deu anys després d’aquella estada Mertxe Paris ha aconseguit fer de Mosaics Llibres una editorial petita però consolidada amb deu empleats. Anna Pajarón, cap d’internacional i emprenedoria i alma mater del projecte a la Cambra de Terrassa, explica que darrere d’aquest programa hi ha un objectiu més ampli i és el d’afavorir que les pimes d’arreu d’Europa es coneguin i arribin a col·laborar. “Per a les empreses de grans dimensions és més fàcil; les petites necessiten programes com aquests”, explica. I Erasmus per a Joves Emprenedors ha fet la seva feina. De fet, més del 70% dels emprenedors i empresaris que participen en el programa mantenen contacte un cop finalitzada l’estada. I el 40% dels que hi participen que no tenia empresa, acaba creant-la. Un doble objectiu, assolit, doncs. “Accelera i optimitza el procés emprenedor”, explica Pajarón.

Però la Cambra de Terrassa no només exporta emprenedors a altres països europeus, sinó que també afavoreix que les empreses d’aquí n’ acullin i aconsegueixin obrir mercats allà d’on prové el nou empresari. NB Group és una d’aquestes. Dedicada a la transformació digital, és l’empresa acollidora de Michal Wasilewski, un programador i emprenedor polonès.

La Cambra de Terrassa té el mèrit de liderar un dels consorcis europeus del projecte més actiu. De fet, l’entitat del Vallès Occidental facilita al voltant de seixanta intercanvis l’any.

60
És el nombre d’intercanvis anuals entre emprenedors i pimes, que gestiona de mitjana la Cambra de Terrassa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia