Opinió

Xifres inventades

El problema de les xifres és que ningú les comprova i ningú demana explicacions

Cada vegada que escolto una xifra resum d’assistents o de visitants, o fins i tot d’inversions, penso el mateix: que la majoria són inventades o ajustades segons els interessos del moment. Posem exemples.

Aquesta setmana passada vàrem conèixer el nombre de visitants del Girona Temps de Flors d’enguany. Segons les fonts oficials, 400.000 persones varen aterrar a Girona durant els dies que durava la mostra. La pregunta que ens hem de fer és com els compten aquests visitants. O és que només fan una estimació que de vegades se’ls escapa una mica de mare, com quan varen dir que 500.000 persones havien visitat Girona durant Temps de Flors i després varen haver de rectificar perquè els números no sortien? El sistema del comptador manual a l’entrada d’alguns dels espais de la mostra no sembla el més fiable, entre altres coses perquè la mateixa persona visita diferents espais el mateix dia.

Passa igual amb alguns festivals amb l’entrada lliure. Cada any augmenten de públic i mai baixen. O amb els turistes. Fa anys que escoltem allò que han augmentat un cinc per cent. I de cinc per cent en cinc per cent, si fos cert, ja hauria passat per casa nostra tota la humanitat!

El problema de les xifres és que ningú les comprova i ningú demana explicacions. Això permet adaptar-les al que més convé i en funció de les circumstàncies. No estaria de més que algun dia ens diguessin que l’edició del que sigui ha tingut menys públic que edicions anteriors. No passaria res.

Sembla mentida que una dada que hauria de ser matemàtica acabi essent un niu de manipulacions, fins i tot en temes com les inversions en obra pública, en què les xifres tampoc acaben ni assemblant-se al que ens havien anunciat, ja sigui per l’augment de preus final o per l’arrodoniment excessiu a l’alça de la pretesa inversió. Però, malgrat tot, ens agrada que es donin xifres, sense importar-nos si ens enganyen o no, si s’ajusten o no. Les xifres sempre sonen bé i acaben donant un toc científic a les informacions. I queda molt bé, això de saber que cada any creixem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia