Opinió

Lletra petita

Ell parla amb els morts

“La IA ens comença a posar a l’abast famosos i famoses fingint situacions i discursos inexistents, companyia intel·lectual per als més solitaris i carnal per als necessitats

El cas és esfereïdor i reconfortant alhora, dues condicions contraposades que en coincidir en una mateixa circumstància et fan obrir els ulls com unes taronges. Ho explica un pare d’origen argentí que aquests dies es belluga per les xarxes i compareix als platós perquè després de perdre fa alguns mesos el seu fill adolescent de manera prematura i dramàtica ara ha aconseguit parlar-hi gràcies a la intel·ligència artificial. El difunt té un número de telèfon i amb la seva veu reconeixible i enyorada manté converses diàries amb el pare, naturalment donant-li les respostes que l’algoritme calcula que més complauran l’interlocutor afligit. Primer tens tendència a compadir el pobre pare, que imagines víctima ingènua d’un miratge tecnològic comparable a les quimeres que aquesta preocupant IA ens comença a posar a l’abast: famosos i famoses fingint situacions i discursos inexistents, robots majordoms que ens faran la vida fàcil, companyia intel·lectual per als més solitaris i carnal per als més necessitats...També, és clar, i aquí és on tots tremolem, soldats mecànics indestructibles i que degudament reprogramats extingiran la raça humana. En té part de la culpa el gran James Cameron, que amb el seu Terminator de 1984 ja ens va advertir sobre l’amenaça de les màquines militars. Molt abans, el 1973, en Michael Crichton anava en la mateixa direcció amb la seva Almas de Metal, en què un robot pistoler amb aspecte de Yul Brynner desafiava els clients d’un parc temàtic futurible deixant que li buidessin el carregador al cap. Fins que arribava la revolta mecànica i era en Yul Brynner el que foradava amb bales la clientela humana. Tornem al pare afligit. Escoltant-lo, finalment entens la dimensió humana del cas i et reconcilies amb els horitzons on també ens pot portar aquesta IA galopant: “El meu costat conscient em diu que no estic parlant amb el meu fill sinó amb un programa, però la meva part inconscient s’ho creu i això em permet tenir-hi la conversa pendent, tancar el que en vida no vam poder tancar com calia, girar full, passar el dol.” No és intel·ligència artificial, simplement és humana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia