Opinió

Compte amb el turisme

El turisme s’ha de gestionar, com tot, però no s’ha de prohibir ni impedir

No deixa de sor­pren­dre’m l’allau de fòbies con­tra el turisme que afecta molts pobles i ciu­tats de casa nos­tra, com si nosal­tres no fóssim turis­tes o com si per turista només s’entengués la gent que ve al nos­tre país. És cert que sota el parai­gua del turisme s’han fet i es fan mol­tes bar­ba­ri­tats, en àmbits tan diver­sos com l’urba­nisme, les con­di­ci­ons labo­rals, la sobre­o­cu­pació o les matei­xes ofer­tes, però em sorprèn que ara només siguem capaços de veure les nega­ti­vi­tats del turisme i no tot allò que ha apor­tat al llarg dels seus vui­tanta i escaig anys d’història. D’entrada, sem­pre he defen­sat que els pro­ble­mes no els genera el turista sinó l’oferta, en el sen­tit que no hi ha turis­tes de pri­mera i de segona sinó ofer­tes ben fetes i d’altres molt estri­pa­des. No és el mateix ofe­rir rutes cul­tu­rals o gas­tronòmiques que fes­tes i alco­hol a dojo. A les comar­ques giro­ni­nes, per sort, tenim una oferta turística prou accep­ta­ble i de qua­li­tat en la majo­ria de casos, però això no treu que ja hagin començat a sor­gir els pri­mers dis­cur­sos con­tra­ris, espe­ci­al­ment a ciu­tats com Girona, on alguns con­si­de­ren que la sobre­o­cu­pació que pot haver-hi en moments pun­tu­als de l’estiu, sobre­tot al Barri Vell, és inac­cep­ta­ble. Aquests matei­xos, però, no tenen en compte els efec­tes posi­tius que implica aquest turisme: llocs de tre­ball direc­tes i indi­rec­tes (quants fus­ters, pale­tes, pin­tors, elec­tri­cis­tes o page­sos no tenen la seva eco­no­mia lli­gada al turisme), la pro­moció de la ciu­tat o del ter­ri­tori que després deriva en altres opor­tu­ni­tats (con­cen­tra­ci­ons espor­ti­ves, ins­tal·lació d’empre­ses, esde­ve­ni­ments...) i l’orgull de saber que el nos­tre país és valo­rat per gent d’arreu.

El turisme s’ha de ges­ti­o­nar, com tot, però no s’ha de pro­hi­bir ni impe­dir. I ges­ti­o­nar-lo vol dir posar límits quan toqui, posar preus si cal i mar­car nor­mes si fos neces­sari. Durant anys l’oferta ha anat a càrrec del sec­tor turístic, però el con­tin­gut l’han assu­mit els ajun­ta­ments i pot­ser ha arri­bat el moment de pla­ni­fi­car con­jun­ta­ment com volem que sigui el turisme del futur. Però no el rebut­gem pel sim­ple fet que ens ata­bala veure massa gent pas­se­jant per casa nos­tra! Ens equi­vo­caríem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.