Opinió

Mirades

Blue Monday i benestar emocional

Aquest dilluns, que es considera el dia més depriment de l’any, comença el I Congrés de Benestar Emocional a Girona

Aquest dilluns és Sant Sebastià i la gent de Tossa de Mar, amb el pare pelegrí al cap­da­vant, ini­ciarà el ritual per com­plir el vot fet al segle XV per man­te­nir allu­nyada la pesta de la població. Faran el camí cap a Santa Coloma de Far­ners per pere­gri­nar a l’església dedi­cada a Sant Sebastià, el sant bar­ba­mec que segueix a la Set­mana dels Bar­buts, la més freda de l’any. Una tra­dició ances­tral ben viva. En canvi, el que és rela­ti­va­ment nou és la cele­bració del Blue Mon­day, el dia més trist de l’any, que es va començar a fer popu­lar per la publi­ci­tat d’una agència de viat­ges britànica el 2005 després que ho teo­ritzés el psicòleg britànic Cliff Arnall. I en aquesta època de can­vis radi­cals produïts en poc temps, tot­hom parla i escriu (jo també) del Blue Mon­day, que resulta que sol coin­ci­dir amb el ter­cer dilluns del mes de gener, en ple hivern, set­mana de molta fred i de poca llum solar, i a la qual s’afe­gei­xen una sèrie de qüesti­ons que poden por­tar a ser con­si­de­rat un dia trist: els deu­tes de Nadal que s’han de pagar, la nostàlgia dels fes­tius entre set­mana, el fet que no n’hi haurà més fins Set­mana Santa i la frus­tració perquè no hem com­plert els propòsits per a l’any nou.

I és pre­ci­sa­ment avui que a Girona comença el I Congrés de Benes­tar Emo­ci­o­nal, una ini­ci­a­tiva que, sota el lema Tren­car tabús, con­voca a la recerca d’ofe­rir eines pràcti­ques i conei­xe­ments per tal de millo­rar el benes­tar emo­ci­o­nal indi­vi­dual i col·lec­tiu, la pre­venció del suïcidi i l’impacte de les xar­xes soci­als en la salut men­tal. Els dies 20 i 21 són els dies prin­ci­pals de l’esde­ve­ni­ment, que es farà al Palau de Fires i que ha tin­gut una par­ti­ci­pació que no s’espe­ra­ven ni tan sols els pro­mo­tors, amb la vice­al­cal­dessa Gemma Geis al cap­da­vant. Ja han fet altres acti­vi­tats paral·leles aquesta set­mana, com l’expo­sició Imat­ges del dol: refle­xi­ons sobre la pèrdua per suïcidi, de l’Asso­ci­ació Tra­mun­tana, i Després del suïcidi, una mos­tra artística i edu­ca­tiva al vol­tant del procés emo­ci­o­nal poste­rior a la pèrdua d’algú esti­mat, que s’ha fet i que es farà fins al dia 25 a l’espai cívic Mer­ca­dal.

El benes­tar emo­ci­o­nal és molt més que l’absència de malal­ties men­tals. És un estadi que engloba la ple­ni­tud men­tal, emo­ci­o­nal i social i que per­met afron­tar els rep­tes de la vida de manera opti­mista, amb equi­li­bri i resiliència. Els objec­tius del congrés, que inau­gu­rarà una con­ferència de l’excon­se­ller de Salut Josep Maria Argi­mon, són com­pren­dre les dimen­si­ons del benes­tar emo­ci­o­nal; desen­vo­lu­par estratègies per fomen­tar hàbits salu­da­bles i sos­te­ni­bles; apren­dre a ges­ti­o­nar l’estrès; fomen­tar l’auto­cura i l’equi­li­bri mit­jançant les rela­ci­ons soci­als; refle­xi­o­nar sobre el paper de les xar­xes soci­als en la salut emo­ci­o­nal, i deba­tre sobre temes com els tras­torns psi­cològics i la pre­venció al suïcidi. És un congrés adreçat a pro­fes­si­o­nals, famílies i joves. I al seu vol­tant s’han pro­gra­mat tau­les rodo­nes, tallers pràctics i la repre­sen­tació a La Mercè de l’obra La falca, de la com­pa­nyia La Nave Va. Un congrés de benes­tar emo­ci­o­nal el dia del Blue Mon­day, una moda que, aler­ten els experts, és a prop de la pseu­dociència i sim­pli­fica en excés malal­ties greus com la depressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.