Opinió

Som 10 milions

El meu ‘47’

Una exposició recorda la lluita veïnal del nucli urbà de Santa Margarida de Montbui

Tot­hom qui hagi nas­cut i vis­cut en un barri obrer dels que van pro­li­fe­rar al vol­tant de les ciu­tats indus­tri­als del país haurà sen­tit com a pròpia la història de lluita veïnal nar­rada a la pre­mi­ada pel·lícula El 47.

Uns d’ells som els del nucli urbà de Santa Mar­ga­rida de Mont­bui, un lloc que va pas­sar de tenir unes poques cases el 1950 a superar els 7.000 habi­tants a finals dels anys setanta. Per­so­nes d’arreu d’Espa­nya van arri­bar atrets per la indústria d’Igua­lada i van ser “con­vi­da­des” a poblar els extrems de la ciu­tat i els ter­renys entre tor­rents a l’altra banda del riu Anoia. Prou a prop de les fàbri­ques que els neces­si­ta­ven i prou lluny del cen­tre de la ciu­tat. Una segre­gació de manual.

A les pri­me­res case­tes cons­truïdes sovint entre els matei­xos veïns es van afe­gir aviat blocs de pisos que es van mul­ti­pli­car, però sense ser­veis tan bàsics com l’asfal­tat dels car­rers. I als veïns els va tocar llui­tar per acon­se­guir-ho abso­lu­ta­ment tot: una xarxa d’aigua en con­di­ci­ons, esco­les, ambu­la­tori, parcs... Cen­te­nars de mont­bu­iencs en repe­ti­des oca­si­ons van tallar car­re­te­res i es van mani­fes­tar allà on calia per recla­mar els ser­veis que neces­si­ta­ven. Molts recor­den, per exem­ple, la mani­fes­tació en què cen­te­nars de veïns es van pre­sen­tar cubells en mà a Igua­lada l’estiu del 1976 farts dels talls cons­tants en el sub­mi­nis­tra­ment de l’aigua. També aquell any els veïns es van mani­fes­tar amb el lema “Por cada piso, un árbol”, per recla­mar zones ver­des que ningú s’havia pre­o­cu­pat de fer entre blocs i més blocs.

Ara una expo­sició recull aque­lles llui­tes veïnals. Es tracta de Memòria d’un barri 1950-1980, que es pot veure fins diven­dres al cen­tre cul­tu­ral Mont-Àgora. El tre­ball reco­pi­la­tori ha anat a càrrec de l’his­to­ri­a­dor local Joel Ser­rano, que ha comp­tat amb la com­pli­ci­tat de la regi­dora d’Acció Social de l’Ajun­ta­ment, Coral Vázquez, i de la resta de la ins­ti­tució, que tre­ba­lla per con­so­li­dar l’arxiu muni­ci­pal.

Amb tex­tos i foto­gra­fies, la mos­tra repassa la lluita veïnal i pretén fer-ho “amb un punt de vista didàctic per apro­par-ho a les noves gene­ra­ci­ons”. L’expo­sició rei­vin­dica el que Ser­rano con­si­dera “una etapa clau per a la cons­trucció de la iden­ti­tat del muni­cipi” i vol retre un home­natge als que ho van fer pos­si­ble. Aquí no hi ha cap Manolo Vital. O, més aviat, n’hi ha molts. Per això, com diu el jove his­to­ri­a­dor, “no hi ha cap nom, es ret home­natge a la col·lec­ti­vi­tat”.

Per a qui escriu, tot el que recull l’expo­sició és fami­liar, tot i que quan vaig néixer molta de la lluita ja estava feta. Recordo amb orgull haver vist el meu avi en una foto­gra­fia entre els veïns que seien tallant una car­re­tera sota l’atenta mirada de guàrdies civils i veure el seu nom entre els mem­bres de l’asso­ci­ació de veïns que va cana­lit­zar mol­tes de les rei­vin­di­ca­ci­ons. Fa ja molts anys vaig entre­vis­tar el pri­mer alcalde de la democràcia, Ramon Gómez, i em va impac­tar el que em va dir sobre aquells anys de lluita: “Només els va fal­tar posar un tan­cat de fil­ferro per con­ver­tir-nos en gueto.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.