Opinió

DE SET EN SET

Càtedra Ferrater Mora

La Càtedra Ferrater Mora subratlla una cultura vinculada a la dignitat

La Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona compleix vint anys. Aquesta commemoració, acompanyada d'un programa de conferències i d'una exposició, representa l'oportunitat de desactivar una de les quotidianes profecies de l'apocalipsi. I és que la trajectòria d'aquesta Càtedra neutralitza una de les concepcions més devastadores que planen sobre la cultura de la intel·ligència: creure que el pensament i la filosofia no tenen una incidència pràctica sobre la realitat. Els que entronitzen el mercat com a únic model per regular la vida de les persones, divulguen la superstició que la reflexió crítica és una mena de luxe ociós i improductiu que la nostra civilització no s'ha de permetre. És evident que aquesta concepció cristal·litza en formes molt concretes. D'una banda, com aquell qui posa el carro davant dels bous, la formació cultural i la moralitat queden completament subjugades a la deformació conceptuosa d'un nou misteri trinitari: les exigències del mercat laboral. I de l'altra, sobre la prova aportada pel creixement productiu experimentat en països que prescindeixen de tot procés democràtic, s'instal·la la idea que els drets humans i les llibertats són un aspecte secundari.

Al llarg d'aquests vint anys la Ferrater Mora, dirigida pel filòsof Josep Maria Terricabras, ha convocat una nòmina de pensadors contemporanis que expressen la màxima riquesa de l'únic pensament possible: el pensament crític. No cal dubtar-ne. Sense aquests atlants que sostenen el món, la nostra realitat seria infinitament més pobra, injusta i terrible. Obrir espais de debat i subratllar una cultura vinculada a la intel·ligència i a la dignitat és una manera de desactivar aquesta constant profecia de l'apocalipsi, tan desitjosa d'autoacomplir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.