Opinió

Canvis de fons al Parlament de Catalunya

La nova legislatura al Parlament ha començat a caminar. Tot apunta que s'obre una etapa diferent a la que s'ha vist fins ara. Una pinya de partits (PSC, ERC i IC-EUiA) formaven la majoria parlamentària. No tenien problemes a l'hora de tirar endavant les lleis més senzilles. Ni les més complicades. En els darrers quatre anys el tripartit s'ha barallat més dins del govern català que no pas al Parlament, on sempre han sumat i han visualitzat un grup de diversos partits, en un format de majoria absoluta. L'única votació diferenciada notable entre els partits del govern es va produir a l'hora de pactar la llei d'educació, quan Iniciativa es va despenjar del pacte entre socialistes, ERC i CiU.

Les discrepàncies entre els socis s'han produït al govern. Fins al punt que aquestes discrepàncies han tapat una gestió d'unitat, començant per les discussions a l'hora de valorar les resolucions de l'Estatut fins a temes més menors, com la limitació de velocitat.

Des de l'any 1980 –des de les primeres eleccions al Parlament de Catalunya– no hem vist el funcionament d'un govern socialista d'alternança als governs de CiU presidits per Jordi Pujol. Hi ha hagut dos tripartits però el fet que els socialistes mai hagin guanyat unes eleccions catalanes ha impedit al PSC aquest fet històric. No hem vist que el principal partit de l'oposició rellevi en solitari el partit de govern. Hi ha hagut, això sí, les presidències de Maragall i Montilla.

Ara, en aquesta nova legislatura el panorama serà molt diferent. CiU haurà de tenir uns portaveus molt hàbils al Parlament –Oriol Pujol (president del grup) i Jordi Turull (portaveu)– capaços de negociar dia a dia amb tota la diversitat de sis forces parlamentàries per poder sumar una majoria a la cambra.

En principi, la voluntat de CiU és tirar endavant els temes econòmics amb el PP, els socials amb IC i els de sobirania amb ERC i Solidaritat. A l'hora de la veritat no serà fàcil combinar els pactes i així es preveu una legislatura moguda a la cambra catalana. El Parlament donarà joc polític mentre s'espera que el govern pugui actuar amb més tranquil·litat i afrontar les necessitats del moment...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.