Opinió

PLAÇA MAJOR

No sona bé

Per què ningú no parla de reformes fiscals de manera que els que més tenen més cotitzin? Per què no es parla de més control dels beneficis de bancs i caixes? Per què davant el dèficit només es planteja invertir menys i no pas ingressar més?

És tradició en les democràcies occidentals concedir cent dies de gràcia als governs entrants. El president Mas i el seu govern d'Els Millors no poden ser una excepció.

Però sí que podem dir, amb tots els respectes i limitacions, que algun conseller fa la impressió que desafina o, almenys, que la música que toca no sona gaire bé.

El nou conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, en declaracions a Catalunya Ràdio va culpar l'actual sistema de sanitat català de l'excés de bona part del dèficit de la Generalitat. Diu el conseller: “El sistema sanitari a Catalunya resulta inviable, llevat que torni el creixement econòmic molt aviat”.

Què vol dir tot això? Què és el que haurà de retallar el conseller? Quins serveis, prestacions i despeses hospitalàries s'hauran de suprimir perquè els comptes quadrin? No ho sabem, el conseller no ho diu.

El cert és, però, que Catalunya no arriba a la mitjana estatal en despesa sanitària. La mitjana estatal és de 1.355 euros per persona i a Catalunya és de 1.331euros per persona. A l'Estat espanyol, vuit comunitats hi gasten més que Catalunya. El País Basc, per exemple, hi gasta 1.700 euros per persona i Extremadura, 1.600 euros.

No cal fer comentaris.

El president Mas i tots els consellers han anunciat retallades pressupostàries. Sembla que en el pressupost del 2011 la retallada serà d'uns 4.600 milions d'euros. És una xifra molt important que, si ens cenyim als comentaris esmentats, afectarà sens dubte l'estat del benestar i les persones més necessitades.

Per què davant del dèficit no hem sentit cap veu des del nou govern que plantegi altres solucions que no erosionin l'estat del benestar? Per què ningú no parla de reformes fiscals de manera que els que més tenen més cotitzin? Per què no es parla de més control dels beneficis de bancs i caixes? Per què davant el dèficit només es planteja invertir menys i no pas ingressar més?

Tot plegat és, si res més no, inquietant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.