Articles

Trossos

Caixes

Si fa deu anys haguéssim fet una llista de fets diferencials catalans, hi haurien sortit les Caixes. Si la llista la fem d'aquí a un parell d'anys, aquest fet diferencial ja no hi sortirà. Catalunya tenia un sistema de Caixes grans, mitjanes i petites, molt arrelat al territori, molt civil, d'una desigual vocació social i cultural, que actuava de factor vertebrador i que era diferent del model de caixes de la resta de l'Estat. Això està condemnat.

Viabilitat

Sabíem d'abans de la crisi que aquest sistema català de Caixes no era grat als directius del Banc d'Espanya i tampoc no era defensat per totes les caixes catalanes. La crisi ha provocat una reestructuració segurament imprescindible del sector financer que ha posat fi al model. El pes de la construcció en la crisi ho fa explicable. Pot ser que els canvis del món, accelerats per la crisi, hagin convertit aquest sistema en obsolet i inviable. En tot cas, és un fet diferencial menys.

Diferències

La llista dels fets diferencials no és estable. N'apareixen i en desapareixen, en funció de canvis socials, econòmics, tecnològics, als quals la societat catalana reacciona sovint d'una manera específica i diferent. Pot ser que el vell sistema català hagi estat en part l'excusa. En tot cas, mort per inviabilitat o acabat de rematar per voluntat, aquest vell sistema tenia –al costat de febleses i defectes– les seves virtuts, que en algun cas enyorarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.