Articles

Trossos

Egipte

Egipte és el germà gran del món àrab. Per centralitat geogràfica, per pes demogràfic, per lideratge cultural, el que passi a Egipte tendeix a transformar tot el món àrab, i segons com tot el món islàmic. A Egipte va néixer amb el nasserisme el nacionalisme àrab laic. A Egipte van néixer els primers ideòlegs de l'islamisme polític. Els Germans Musulmans egipcis són l'embrió d'aquest moviment polític que s'exporta després arreu.

La clau

En termes de transcendència històrica, la revolta egípcia d'aquests dies no és com la de Tunísia. La de Tunísia, més enllà de la seva capacitat de contagi, té efectes limitats. Un canvi polític a Egipte té un impacte enorme. Interna, en un país amb una gran minoria cristiana. També externa: el futur polític del món islàmic es juga a molts llocs, però sobretot en tres, Egipte, per mida, i Marroc i Turquia perquè és on s'han dut a terme matisades experiències d'occidentalització.

Naturalesa

Serà molt important veure la naturalesa de la revolta tunisiana i egípcia. Aparentment són revoltes espontànies a favor de la democràcia, contra règims dictatorials i per millorar la vida quotidiana. Però en el cas que aquests països entrin en una via democràtica, a hores d'ara les forces més ben organitzades de l'oposició continuen sent els islamistes radicals. Les revoltes juvenils poden obrir la porta a l'elecció democràtica. Però no sabem encara qui entrarà per aquesta porta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.