Articles

i ara què, urbanita?

Nous àmbits del totalitarisme

La tecnologia avança amb l'ajuda d'uns enginyers que planifiquen
el futur al detall

Comencem per la mania persecutòria i acabem a la paranoia. Si observem els mecanismes de control que han entrat en la vida quotidiana, les distopies futuristes de George Orwell i de James Ballard queden convertides en contes infantils. A través d'internet, els servidors donen tota la informació sobre els nostres gustos, hàbits, aficions i, fins i tot, perversions. Un informàtic mitjanament preparat pot llegir els nostres moviments i descobrir que comprem habitualment bitllets d'avió per viatjar al Senegal, que som socis d'una agrupació mariana focalitzada en exorcismes i que ens agrada un tipus de taronges de Benicarló que venen a la xarxa. Pel telèfon mòbil detecten la situació exacta de l'usuari i des del GPS del cotxe ens ubiquen amb precisió perquè els satèl·lits envien dades sobre els embussos, accidents i altres incidències del trànsit. La majoria dels exemples esmentats no tenen per què perjudicar la nostra manera d'actuar, però cal arribar fins a tan endins de la nostra intimitat? Qui n'evitarà l'abús i protegirà les dades? L'argument de l'organització no resulta convincent.

La tecnologia avança amb l'ajuda d'uns enginyers que defineixen i planifiquen el futur al detall. Els que primer s'avancin, per exemple, a especificar quins són els nostres gustos per oferir-nos productes a mida, hauran guanyat la batalla del consum a la xarxa. No caldrà publicitat enviada a l'engròs, sinó que es podrà estudiar cada consumidor. Serem l'objectiu de les multinacionals que tinguin millor punteria amb els clients i diversifiquin adequadament el que venen i a qui ho venen. És una revolució que s'està produint, tot i que entre els humans l'irracional sempre acaba obrint les incògnites d'unes equacions irresolubles. Alguns especialistes parlen de posar ordre al caos, uns altres de sistemes de vigilància policial en tots els àmbits de la privacitat (com passa a la Xina i a altres països totalitaris), però la realitat va cap a un capitalisme sofisticat, que sabrà el que volem, on som o on anirem durant els pròxims dies i hores. I si no ens dóna la gana que ho sàpiguen?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.