Opinió

L'apocalipsi nuclear i les centrals de casa

Recordo que el cap d'informatius d'una televisió que feia informació per a Catalunya va entrar cridant a la redacció: “Parleu més de Sabadell i menys de Tiananmen”. Aquell dia de 1989 coincidien a les pautes informatives uns homicidis a Sabadell amb les protestes dels estudiants xinesos contra el Partit Comunista. Els periodistes preferien parlar de la revolta de l'altra punta de món que no pas anar investigar a Sabadell allò que passava al costat de casa. Per mandra, per l'evident interès del que estava passant a la llunyania o pel que sigui, la sensació en aquell moment era que hi hauria un abans i un després de Tiananmen. Això mateix ha passat amb l'11-S, l'11-M i altres esdeveniments. Ara, quelcom similar passa amb el desastre del Japó. Des de fa dies els mitjans de comunicació s'abonen a destacar tot el que hi passa minut a minut, cosa que fa distreure del dia a dia complicadíssim que es viu a la política espanyola i catalana.

A banda dels dramàtics fets del terratrèmol i el tsunami i les seves conseqüències, s'ha reobert el debat sobre l'energia nuclear. Els governs català i espanyol no han entrat a fons en una matèria que els provoca el temor de saber que hi han arribat massa tard. En el terreny polític la picabaralla passa per una banda per desqualificar tots els que s'oposen a les nuclears. Els titllen d'utòpics. A l'altra banda s'hi situen els ecologistes que creuen que tots els partidaris de l'energia nuclear estan a sou de les elèctriques.

És un debat on sobren uns i altres. Els que neguen la mateixa conveniència del debat i els que sense fer-lo voldrien tancar totes les nuclears ara mateix. És un debat en el que Catalunya, com país, hi té poc a decidir. Però el debat és convenient i l'han de fer els experts que han de donar la mesura exacta d'allò que s'ha de fer en els pròxims anys. Que analitzin els problemes i, si n'hi ha, els avantatges.

És clar que interessa “l'apocalipsi nuclear” al Japó, com l'ha batejat el comissari europeu. I també interessa el que passa al costat de casa. Però el que de veritat cal saber és com acabarà el debat sobre les centrals nuclears que tenim a pocs quilòmetres... El debat polític sobre què cal fer amb les nuclears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.