Opinió

LA TRIBUNA

L'extensa família Mercader

Les necrològiques de Maria Mercader van convertir-la en ‘germana' de l'assassí de Trotski

Una vegada vaig estar a la casa que Leon Trotski va ocupar a Coyoacan, al Mèxic DF on, acollit per Diego Rivera i Frida Kahlo, hi va arribar el dirigent bolxevic fugint de la persecució de Stalin. Recordo la casa com una mena de fortalesa. Allà hi vaig veure els impactes de bala d'un assalt que no va aconseguir acabar amb Trotski, que, després de diversos intents estalinistes, va ser assassinat l'any 1940 per un català que, seduint la secretària del teòric de la revolució permanent, va infiltrar-se amb el nom francès de Jacques Monod. Aquest català, evidentment, era Ramon Mercader, que va morir a L'Havana l'any 1977. Quan encara era viu, la seva personalitat transformista va ser encarnada per Alain Delon, cosa que dóna la mesura de la seva imatge seductora, en una pel·lícula de Joseph Losey, L'assassinat de Trotski, en què aquest es fa present a través de la transfiguració de Richard Burton, mentre que l'amant de l'assassí va interpretar-la la gran Romy Schneider. Quan vaig veure la pel·lícula, a finals dels setanta, que va estrenar-se a l'Estat espanyol, Ramon Mercader ja havia mort i imagino que aleshores vaig adquirir consciència que era un personatge obscur i escàpol al qual li va costar molt destrossar amb un piulet el crani privilegiat de Leon Trotski. N'he sabut més coses, particularment en relació amb la forta influència de la seva mare, Caridad del Rio, una estalinista ferotge provinent de la burgesia barcelonina.

Què va dur Ramon Mercader a assassinar Trotski? Aquest home, amb una determinació tan ferma que a la vegada s'ha considerat fruit de la seva naturalesa manipulable, ha convidat a la imaginació literària (i també al documentalisme cinematogràfic, com testimonia Asaltar los cielos, de José Luís López Linares i Javier Rioyo) de manera tan perseverant que, recentment, n'hi ha una mostra particularment celebrada signada per un escriptor i periodista cubà, Leonardo Padura, que l'ha presentat com El hombre que amaba a los perros per reflexionar, entre altres coses, sobre la dissolució de la utopia comunista. I acaba de sortir Amor i guerra, l'obra guanyadora de la darrera edició del Premi Ramon Llull i amb la qual Núria Amat, parenta llunyana de Ramon Mercader, revela secrets de l'assassí de Trotski amb la convicció d'aportar una explicació dels motius que van dur-lo a una acció criminal per la qual figura en una pàgina de la història del segle XX. Almenys això va anunciar l'escriptora en rebre el premi per aquesta novel·la que, de moment, no he llegit. El cas és que confesso que Núria Amat, en no explicar de manera anticipada aquests “secrets”, m'ha creat una certa curiositat respecte a la seva primera narració escrita en català. Posem-hi que és una bona “publicista”: “Sé coses de Ramon Mercader que no sap ningú i algunes estan a la novel·la”.

Tanmateix, no sé si hauria escrit un article relacionat amb Ramon Mercader si no hagués sabut de la mort, a finals del mes de gener passat, de Maria Mercader, que va actuar en moltes pel·lícules espanyoles (entre les quals Molinos de viento, de la cineasta pionera Rosario Pi) i italianes, però a la qual, sobretot, se la vincula amb la figura de Vittorio de Sica. La seva relació amb el cineasta neorealista, que va demanar-li que abandonés la carrera com a actriu per dedicar-se als fills, podria ser motiu d'un altre article, però el cas és que aquest que ara té a l'abast el lector està inspirat pel fet que, en diverses necrològiques de Maria Mercader, constava que era germana de Ramon Mercader. Dic diverses, però em sembla que en totes les que he llegit. No sé de quina manera s'ha propagat o s'ha donat per fet sense que fos així. Maria Mercader era parenta de Ramon Mercader, però no la seva germana. Si la seva mare hagués estat Maria Eustaquia Caridad del Rio, vés a saber si aquesta l'hagués instruït per seduir Trotski i assassinar-lo. Però la mare de l'actriu era la senyora Forcada, que, en les seves visites a la mare de Núria Amat, va explicar coses que l'escriptora va aprofitar per escriure Amor i guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.