Articles

anàlisi

No ignorem els problemes

La situació és massa complexa per mantenir una posició partidista

De la mateixa manera que un pro­blema ben plan­te­jat i amb les cau­ses cone­gu­des pot ser un pro­blema mig resolt o en vies de solució, també és impos­si­ble avançar sense saber cap a on volem o cap a on hem d'anar. Durant anys el món desen­vo­lu­pat va igno­rar un pro­blema que la soci­e­tat estava incu­bant, però la ignorància no evita mai el des­as­tre, i ara comen­cem a veure que aque­lla falta de rigor o d'extrema imprudència la paga­ran les pro­pe­res gene­ra­ci­ons.

Voler evi­tar una guerra ine­vi­ta­ble és per­dre-la, diuen; i al seu moment es va voler evi­tar atu­rar-nos abans de caure en el pre­ci­pici ine­vi­ta­ble, i ara som en el pre­ci­pici amb l'agreu­jant que cada dia sem­bla més clar que el destí no ens posarà les coses mínima­ment fàcils.

Podríem igno­rar les nos­tres limi­ta­ci­ons, però elles mai no ens igno­ra­ran; així doncs, només podem ini­ciar el camí de la solució, par­tint de la nos­tra rea­li­tat limi­tada. I qui­nes són les nos­tres limi­ta­ci­ons? La pri­mera és que tenim un dèficit fis­cal insu­por­ta­ble i clara­ment en forma d'espoli. I conèixer aquest pro­blema ens ha d'aju­dar a resol­dre'l o, en el seu cas, a posar-hi l'esforç per fer-ho. Voler evi­tar el cost de la solució és ja una der­rota, perquè hem arri­bat a un punt en què ens és total­ment ine­vi­ta­ble afron­tar-ho. Sim­ple­ment, és una clara qüestió de super­vivència.

De la con­seqüència d'aquesta limi­tació, se'n deriva l'altra: por­tem un feix a sobre d'un deute de 31.886 mili­ons d'euros, que pràcti­ca­ment és el total de pres­su­post de la Gene­ra­li­tat d'un any. I aquest endeu­ta­ment s'ha incre­men­tat un 36% en el dar­rer any. Això ens con­ver­teix en la comu­ni­tat més endeu­tada per volum de l'Estat espa­nyol, la qual cosa és una munició per­fecta per al naci­o­na­lisme espa­nyol d'allà i d'aquí.

Aquest endeu­ta­ment, que és el 16% de tota la riquesa que creem com a país en un any, l'hem de reduir, i el govern està fent números per fer-ho amb la pressió del govern espa­nyol, amb la pressió de les empre­ses de qua­li­fi­cació del risc, que cada dia són més incrèdules, i amb la dels mer­cats finan­cers naci­o­nal i inter­na­ci­o­nals, que al final són els que ens han de dei­xar els més d'11.000 mili­ons que neces­si­ta­rem enguany per sobre­viure.

Una altra limi­tació és que les famílies i les empre­ses del con­junt de l'Estat espa­nyol tenen un endeu­ta­ment d'1,78 bili­ons d'euros en bancs i cai­xes, i el volum d'estalvi que hau­ria de finançar aquest deute només cobreix el 55%; és a dir, són 1,15 bili­ons. Aquesta diferència de 633.000 mili­ons les enti­tats finan­ce­res l'han d'anar a bus­car també als mer­cats inter­na­ci­o­nals, és a dir, als matei­xos ban­quers als quals han de recórrer el govern de la Gene­ra­li­tat, totes les comu­ni­tats autònomes i el govern espa­nyol per dema­nar-los diners.

I, com que els pro­ble­mes mai no vénen sols, dar­re­ra­ment ens han insi­nuat des del Banc Cen­tral Euro­peu que aviat podrien apu­jar-se els tipus d'interès. Si això passa, que sem­bla el més nor­mal, l'efecte sobre tots els endeu­tats serà imme­diat i, atesa la nos­tra situ­ació d'excés d'endeu­ta­ment, s'empit­jo­rarà la ja precària situ­ació econòmica de mol­tes famílies hipo­te­ca­des i es retar­da­ran les pos­si­bi­li­tats de represa econòmica a curt ter­mini.

I tam­poc no podem igno­rar el pro­blema energètic en un país on més del 70% de l'ener­gia que con­su­mim és pro­vi­nent dels hidro­car­burs i, per tant, de la impor­tació.

I és en el marc d'aquesta situ­ació tan com­plexa, que tots hem de tenir clar cap a on hem d'anar. Igno­rar els pro­ble­mes per tenir com­por­ta­ments par­ti­dis­tes, o d'egois­mes sin­di­cals, o de naci­o­na­lisme espa­nyol, em sem­bla una acti­tud tre­men­da­ment irres­pon­sa­ble i inso­lidària tant amb el con­junt de la soci­e­tat com amb el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.