Opinió

PLAÇA MAJOR

Amors perdurables

Una bona recomanació: ‘Cartas a Yves'

S'acosta el dia de Sant Jordi, aquesta festa que cada any aboca allaus de gent als carrers, àvids, com si fóssim un poble realment lector, culte i romàntic, de capturar un llibre i una rosa. Deixant de banda aquesta data assenyalada, la lectura i la cultura potser no serien material habitual, però aquest punt romàntic potser sí que perdura més enllà de la dialèctica necessària, simbòlica i assumida de la rosa de Sant Jordi.

L'amor és un sentiment peculiar, ferotge, visceral i profundament literari. Ara estic llegint uns poemes d'un gran autor català que potser veuran la llum algun dia i que quan ho facin demostraran amb contundència rotunda i una vegada més, la poderosa potència dels amors perdurables. De moment, però, mentre el secret no es reveli, una bona recomanació de cara a abocar-se al carrer a remenar parades de llibres (encara que enguany sigui en territori de vacances). És Cartas a Yves, una col·lecció breu de pàgines sòlides i d'alt voltatge escrites pel magnat i mecenes cultural Pierre Bergé. El destinatari de les cartes no és altre que el creador Yves Saint Laurent, parella i soci de Bergé des de l'any 1958, que va morir l'any 2008.

A partir d'aquell moment Pierre comença a escriure-li cartes com si encara fos viu. Notes delicades, plenes de nostàlgia, d'enyor i tintades amb aquell sentiment un punt decadent que deu quedar per les habitacions de les grans cases quan tothom desapareix i la llum perd intensitat.

Són epístoles cultes, gens complaents, que critiquen amb afecte i que, sobretot, posen de manifest un amor fou, arravatat i rotund que els anys no van ser capaços de doblegar i que es mostra en tota la seva generosa magnificència, amb la pena de pèrdua i amb el bàlsam de la literatura i l'art. Bergé parla de Montaigne, de Stendhal, de Whitman, de Victor Hugo... i ho fa sense pedanteria, només com una part indissociable d'aquest amor que perdura tot i la desaparició física d'una de les parts. Mentre les cendres de Saint Laurent emprenen el darrer viatge cap a Marràqueix, ell s'embarca en la redacció d'aquestes cartes que li duren poc més d'un any i que es converteixen en una vital i descarnada declaració d'amor sense ambigüitats ni mitges tintes. L'amor perdurable i protagonista únic en un llibre que pot ser el complement perfecte d'aquesta rosa del 23.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.